В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

10297
В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада
Снимка: Getty Images / Guliver

НАТО отбеляза своята 75-та годишнина в Брюксел на 5 април. Министрите на външните работи, участващи в празничната програма, обмениха мнения по първите проекти на решенията, които трябва да бъдат взети на срещата на върха, която ще се проведе 4 месеца по-късно.

Според турското издание Cumhuriyet, има два основни въпроса пред Алианса: как да се разшири в Азиатско-Тихоокеанския регион и бъдещето на войната в Украйна?

Съществува и проблемът с определянето на новия генерален секретар на НАТО. Още преди месец се очерта следното: Кандидатът на САЩ, Англия и Германия е нидерландският министър-председател Марк Рюте. Румънският президент Клаус Йоханис обаче също обяви своята кандидатура. Тъй като генералният секретар ще бъде избран единодушно и Румъния ще гласува за своя кандидат, изглежда, че ще има задънена улица, ако няма компромис. Това най-вероятно ще доведе до преизбирането на Йенс Столтенберг, който е генерален секретар от 2014 г. Още: Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Изглежда, че се появи още една нова опция: счита се, че естонският премиер Кая Калас може да стане нов генерален секретар на НАТО с подкрепата на САЩ, Англия, Франция и Германия.

Разширение

Въпросът как НАТО може да се разшири в Азиатско-Тихоокеанския регион е най-важният въпрос за Съединените щати. Защото САЩ са сигурни, че основният им съперник в бъдеще ще бъде Китай. За тази цел те създадоха съюзи като AUKUS и QUAD и започнаха да милитаризират Япония и Южна Корея в партньорство за отбрана.

Ръката на САЩ обаче стиска Хартата за основаване на НАТО. Вашингтон направи два хода, за да преодолее косвено евентуална криза:

  1. САЩ се опита да отвори „офис за връзка с НАТО" в Токио, за да направи Япония и Южна Корея партньори на НАТО и да координира тези отношения. Поради възражението на Франция офисът засега не може да бъде създаден.
  2. Хавай, 50-ият щат на САЩ, беше извън обхвата на член 5, защото се намираше в Тихия океан, а НАТО беше северноатлантическа организация в съответствие с нейния устав. Предполага се, че САЩ биха могли да добавят Хавайските острови към своята лична зона на отговорност.

Но по-горещият и близък въпрос за САЩ е вторият: Как да продължи стратегията на "дългата война" в Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви: "Украйна в крайна сметка ще стане член на НАТО и ясна пътна карта за това трябва да бъде определена сега." Генералният секретар на НАТО също добави: "Ние трябва да подкрепяме Украйна в продължение на много години." Още: "Няма да спре в Украйна": Какви са следващите стъпки на Путин?

Във Вашингтон, където стъпките на Тръмп започват да се чуват, възраженията срещу политиката на Байдън по отношение на Украйна нарастват. Как ще бъде подкрепена Украйна в тази ситуация? 

"Начинът", който САЩ откриха за това, е следният: Създаване на съвместна мисия на НАТО в Украйна. От Алианса коментираха: "Това не означава, че ще влезем във войната, а само използване на способностите на НАТО за координация, обучение и планиране в подкрепа на Украйна. Нека отбележим също, че подобни ходове на САЩ са почтени, защото НАТО и Украйна преди това са обсъдили създаването на "Център за тактически анализ" в Полша.” Още: Огромен бюджет, но и криза: Военният флот на САЩ е изправен пред проблеми

Въпросът, който ни вълнува, е следният: дори ако беше формулирано с думите "Няма да влизаме във войната", разполагането на "съвместна мисия на НАТО" на украинска територия ще означава за Москва участие на НАТО във войната. От друга страна, ако САЩ влязат в "съвместно производство" с Турция за липсващите боеприпаси на украинския фронт, това допълнително ще въвлече страната в тази война.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари