Вирусът, който заплашва единството на Европейския съюз

4402
Вирусът, който заплашва единството на Европейския съюз
Снимка: iStock

След мигрантската криза, пандемията от новия коронавирус подлага на тежко изпитание единството на Европейския съюз, като южните му страни критикуват егоизма на северните, който според тях е опасен за бъдещето на Европа.

27-те са изправени пред безпрецедентна санитарна криза, която по всяка вероятност ще постави икономиката на ЕС на колене, но не успяват да се договорят за силен общ финансов отговор.

"Атмосферата, която изглежда цари между държавните и правителствени ръководители, и липсата на европейска солидарност изправят Европейския съюз пред смъртоносна заплаха", предупреди бившият председател на Европейската комисия Жак Делор.

Този 94-годишен бивш френски министър на икономиката, който ръководеше Европейската комисия от 1985 до 1995 г., наруши мълчанието си, за да отправи предупреждение: "Микробът се е завърнал."

Икономическо решение за борба с коронавируса - има предложение от 9 страни-членки на ЕС

9 държави-членки на ЕС, Съюзът спешно трябва да набави повече средства с борба срещу пандемията от коронавирус. Затова тези държави пре...

Както по време на кризата с държавните дългове в еврозоната, която тръгна през 2010 г. вследствие на финансовата криза от 2008 г., отново се появява стар разрив между северните страни като Германия и Нидерландия със стабилни държавни финанси и южните като Италия, Испания и дори Франция, които са обвинявани в бюджетна разпуснатост.

Италианският премиер Джузепе Конте, чиято страна е най-засегнатата в света по брой починали (над 10 000 души), призова ЕС "да не прави трагични грешки". В противен случай "има риск цялата европейска конструкция да загуби смисъла на съществуването си", каза той в интервю за италианския вестник Sole 24 Ore.

Това безпокойство се споделя от френския президент Еманюел Макрон. "Няма да преодолеем тази криза без силна европейска солидарност на санитарно и бюджетно ниво", предупреди той в интервю за италиански вестници снощи.

"Дали ЕС и еврозоната се свеждат до парична институция и набор от гъвкави правила, които позволяват на всяка държава да действа самостоятелно? Или действаме заедно за финансирането на разходите си, на нуждите си в тази животоопасна криза?", запита Макрон.

Италия, Испания и Франция, както и шест други страни от еврозоната призоваха тази седмица за общ дългов инструмент за набиране на средства на пазарите в полза на всички страни членки.

Привидно съгласие за мерките срещу коронавируса в ЕС

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в ис...

"Домът гори"

Съвместяването на дълговете на европейските страни е нещо, за което отдавна настояват силно задлъжнелите южноевропейски страни като Италия, но то се отхвърля от северните страни.

За страни с изтощени финанси е по-трудно да получават заеми от финансовите пазари, тъй като разтревожените от платежоспособността им инвеститори настояват за по-високи лихвени проценти, за да им отпуснат кредити.

Германският канцлер Ангела Меркел и холандският премиер Марк Рюте обаче засега не искат и дума да става за такова нещо.

Тези двама лидери ще трябва да се отчетат за поетите по време на кризата ангажименти пред парламентите си и се опасяват, че подобна солидарност с южните страни ще е от полза за популистките партии, които са във възход в техните две държави.

ЕК предлага да няма 3% бюджетен дефицит

Най-значимата фискална мярка заради коронавируса, която ЕК иска, е да не се правят фискални корекции – т.е. да не важи правилото...

Те проповядват използване на спасителния фонд на еврозоната (Европейски стабилизационен механизъм), който може да отпусне кредитна линия на държавите в затруднение.

Италия, която е най-задлъжнялата страна в еврозоната (130% от БВП) след Гърция, обаче е против, защото заемите от този европейски фонд обикновено са обвързани със строги условия. Тя освен това се бои, че това може да изпрати отрицателен сигнал към пазарите, като създаде впечатлението, че страната е в режим на подпомагане.

В Германия и Нидерландия обаче също се надигат все повече гласове за по-голяма солидарност.

Бившият германски министър на външните работи и на икономиката, социалдемократът Зигмар Габриел изрази безпокойство, че Европа може да се разпадне. "Ако сега не сме готови да споделим богатството си, не знам какво ще стане с тази Европа", каза той в интервю за Bild, най-четеният вестник в Германия.

А управителят на холандската централна банка Клаас Кнот се обърна към Марк Рюте със следните думи: "Домът гори. Сега всички усилия трябва да се насочат към потушаването на пожара."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...