Врагове ли са сега Русия и Израел?

9392
Врагове ли са сега Русия и Израел?
Снимка: Getty Images/Guliver

В нощта на 18 септември сирийски военни свалиха над Средиземно море руски военен самолет Ил-20, на борда, на който имаше 15 военни. Всички загината. Русия обвини за случилото се Израел, който в същата нощ нанесе няколко авиоудара по крайбрежието на Сирия. Според министерството на отбраната на Русия сирийците се опитали да свалят израелския самолет, но уцелили руския. Според версията на Израел в момента на атаката срещу Ил-20 неговите самолети вече са се върнали в своето въздушно пространства. 

Президентът на Русия Владимир Путин обеща, че Русия ще отговори така, че "всички ще забележат". Няколко дни по-късно министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Русия ще достави в Сирия ракетни комплекси С-300, за да "охлади горещите глави", заплашващи руските военни. Преди тези доставки се отлагаха, защото Израел беше против. Шойгу обеща, че отсега-нататък Русия ще осъществява радиоелектронно потискане на спътниковата навигация на радиолокационните станции и системи за връзка на бойната авиация, атакуваща обети на сирийска територия.

Нетаняху с двусмислени думи за инцидента с Ил-20, пак обвини ЮНЕСКО за антисемитизма

"Катастрофата на руския военен самолет може да има много по-сериозни последици", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху пред радиос...

На 26 септември се появи информация, че Кремъл е отказал да приеме делегация израелски политици и военни, начело с Бенямин Нетаняху, която искала да регулира конфликта. Говорителят на Путин Дмитрий Песков опроверга тази информация. Това припомня руското издание Meduza.io в анализ за бъдещето на отношенията между Израел и Русия. 

На чия страна е Израел във войната в Сирия?

Формално Израел не участва в тази война – страната нееднократно е заявявала, че е неутрална. Но в сирийския конфликт активно е въвлечен Иран, с който Израел има сериозна вражда. Тел Авив признава, че нееднократно атакува сирийски позиции на ислямистката групировка "Хизбула", която подкрепя Иран. "Хизбула" подкрепя сирийския президент Башар Асад, така че в известен смисъл Израел воюва с неговия режим.

През септември 2015 година, малко преди официалното влизане на Русия в сирийския конфликт Путин се срещна с Нетаняху. Тогава израелският премиер заяви, че двамата са успели да се договорят за координирането на военната активност, за да се избегнат "недоразумения". По думите на Нетаняху тогава Путин не е бил против Израел да продължи да нанася удари по обекти, за които смята, че представляват опасност.

Скоро след това между ВВС на двете страни бе създадена специална гореща линия. Защо тя не е сработила в случая с Ил-20 не е ясно.

Руска позиция: Сирийската ПВО няма руска система за разпознаване

Сирийската ракетна установка, която свали руския военен самолет "Ил-20" в началото на седмицата, не е разполагала със система за опозна...

Имало ли е различия между Русия и Израел за Сирия до този момент?

През април 2018 година Израел заяви, че Асад е използвал химическо оръжие срещу собствените си граждани, а Русия отричаше това. Няколко дни по-рано министерството на отбраната на Русия обвини израелските ВВС за атаката срещу сирийската база Т-4 в центъра на Сирия. Базата се използва и от руската авиация.

Целите на Русия и Израел в Сирия се разминават. Съюзниците на Москва остават врагове на Тел Авив.

Израел не е заинтересован режимът на Асад да разполага с модерни средства за отбрана. Но именно С-300 не би трябвало да предизвика сериозна тревога у армията на Израел. Израелските ВВС с десетилетия са учили как да отблъскват ударите от такива системи. Освен това самолетите F-35 са невидими за тези ракетни комплекси.

Министърът на отбраната на Израел обяви, че страната му ще унищожава всеки комплекс, който свали израелски самолет независимо дали е "С-300 или С-700". Ако с обслужването им се занимават руски военни (това се случва, когато Русия доставя на други страни дадена сложна техника), това може да стане повод за пряк военен сблъсък.

Башар Асад обвини Израел за свалянето на руския "Ил-20", израелски военни ще дадат отчет в Москва

Президентът на Сирия Башар Асад обвини Израел за свалянето на руския самолет Ил-20, който беше уцелен по погрешка от сирийските противо...

Какви са отношенията между Израел и Русия по други въпроси?

През последните години между двете страни отношенията са добри, макар да имат сложна история. СССР дълги години подкрепяше арабските противници на Израел, дори скъса дипломатическите си отношения и водеше държавна антисемитска политика вътре в страната. Но всичко се промени с разпадането на СССР и идването на власт на Путин.

По редица чувствителни за Москва въпроси Тел Авив заема благосклонна позиция. Така през 1999 година Израел не подкрепи бомбардировките на НАТО срещу Сърбия. През 2008 година страните подписаха договор за безвизов режим. И накрая – Израел не се присъедини към антируските санкции.

Какво ще се случи?

Не е ясно. Очевидно, с времето на Русия ще е все по-трудно да се задържа на двата стола – да поддържа приятелски отношения с Израел и да поддържа враждебният за него режим и съюзниците му.

Руски военни експерти недоумяват как така беше свален техен Ил-20

На 17 септември руски военен самолет Ил-20 бе свален от ПВО на сирийската армия. По-късно руските власти обявиха, че израелски изтребит...

Не фактът на свалянето на Ил-20, обаче доведе до рязкото изостряне на отношенията. След като турските ВВС свалиха руския Су-24 Русия въведе различни санкции срещу Турция, но след по-малко от година по-късно отношенията бяха възстановени. А Путин заяви, че за разлика от инцидента с турските военни, Израел не е възнамерявал да сваля руския самолет.

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари