Въглеродните емисии ще скочат през 2021 г. до втория най-висок процент в историята

990
Въглеродните емисии ще скочат през 2021 г. до втория най-висок процент в историята
Снимка: iStock

Световните икономики прогнозират да вливат стимулиращи пари във фосилни горива като част от възстановяването след Covid-19, съобщава вестник The Guardian, цитиран БГНЕС.

Очаква се емисиите на въглероден диоксид тази година да скочат до втория по големина годишен ръст в историята, тъй като световните икономики вливат стимулиращи пари във фосилни горива при възстановяването от рецесията заради Covid-19. Скокът ще бъде на второ място след масовия скок преди 10 години след финансовата криза и ще постави климатичните надежди извън обсега на постигането им, освен ако правителствата не действат бързо, предупреди Международната агенция по енергетика.

Увеличеното използване на въглища, най-замърсяващото изкопаемо гориво, за електроенергия до голяма степен води до увеличаване на емисиите, особено в Азия, но също и в САЩ. Възстановяването на използването на въглищата предизвиква особена загриженост, въпреки спадащите цени на възобновяемата енергия, която сега е по-евтина от тях.

Говорейки ексклузивно пред The Guardian, Фатих Бирол, изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) и едно от водещите световни лица в областта на енергетиката и климата, заяви: "Това е шокиращо и много обезпокоително. От една страна, днес правителствата казват, че изменението на климата е техен приоритет. Но от друга страна наблюдаваме второто най-голямо нарастване на емисиите в историята. Наистина е разочароващо".

През това десетилетие емисиите трябва да бъдат намалени с 45%, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1,5°C, предупредиха учените. Това означава, че десетилетието от 2020-та до 2030-та трябва да бъде времето, когато светът промени да курса, преди нивото на въглерод в атмосферата да се повиши твърде високо, за да се избегнат опасни нива на затопляне. Но мащабът на текущите възстановявания на емисиите от кризата с Covid-19 означава, че "нашата отправна точка определено не е добра", каза Бирол.

Той сравни настоящото увеличение на емисии с финансовата криза, когато емисиите се увеличиха с над 6% през 2010 г., след като страните се опитаха да стимулират икономиките си чрез евтина енергия от изкопаеми горива.

Без учaстието на България премина най-важната министерска среща за чиста енергия в света

През изминалата седмица се проведоха 9-тата Министерска среща за чиста енергия (Clean Energy Ministral - CEM9) и 3-тата Министерска мис...

„Изглежда, че сме на път да повторим същите грешки“, предупреди той. „Този път съм по-разочарован, отколкото през 2010 г.“

Емисиите спаднаха с рекордните 7% в световен мащаб през миналата година, поради блокирането, последвало избухването на Covid-19. Но до края на годината те вече бяха възстановени и бяха на път да надхвърлят нивата от 2019 г. в някои области.

Прогнозите на МАЕ за 2021 г. показват, че емисиите вероятно ще приключат тази година все още леко на нивата от 2019 г., но по нарастващ път. Следващата година може да има още по-силни покачвания с връщането на въздушния транспорт, добави Бирол. Авиацията при нормални условия би допринесла за повече от 2% от глобалните емисии, но през изминалата година почти липсваше. Експертът призова правителствата да представят спешно нови политики в областта на климата и да се стремят към зелено възстановяване от кризата Covid-19.

„Миналата година изразих надежда, че икономическото възстановяване от Covid-19 трябва да бъде екологично и устойчиво. Но тези цифри показват, че това възстановяване в момента е всичко друго, но не и устойчиво за нашия климат“, каза той.

Знаете, американският президент Джо Байдън свиква климатична среща на върха тази седмица, на която се очаква да присъстват лидерите на 40 държави. На нея той ще призове страните да излязат със силни ангажименти за намаляване на емисиите през това десетилетие. Бирол заяви, че това е възможност за страните да променят курса и да въведат политики за зелено възстановяване. „Ако правителствата предприемат ясни и неизбежни действия, с количеството евтини технологии за чиста енергия, които имаме, можем да превърнем това разочарование в някои добри резултати“, посочи Бирол.

МАЕ: Цените на петрола ще паднат още през 2016 г.

Цените на петрола се очаква да паднат още повече през тази година, като предлагането значително надвишава търсенето. В същото време е...

МАЕ се счита за глобален златен стандарт за енергийни данни и нейните прогнози за 2021 г. се основават на изчерпателни проучвания от цял свят, включително данни от съществуващи енергийни източници и нови централи, които трябва да бъдат пуснати на пазара. Енергийните данни от края на миналата година показаха изкопаеми горива преди нивата от 2019 г., а скокът продължи и през първата част на тази година.

В своя Глобален енергиен преглед, публикуван днес, МАЕ установи, че глобалните въглеродни емисии от използването на енергия, които представляват по-голямата част от емисиите на парникови газове, ще се увеличат с 1,5 млрд. тона през 2021 г., след като са паднали миналата година. Това представлява 5% увеличение до 33 млрд. тона въглероден диоксид за годината. След повече от половин десетилетие на спад се очаква глобалното търсене на въглища да нарасне с 4,5%, достигайки своя рекорд през 2014 г.

Китай планира да изгради десетки електроцентрали, работещи на въглища, въпреки обещанието през миналата година да достигне нулеви емисии до 2060 г. Петгодишният икономически план на страната, изложен от Пекин миналия месец, съдържаше малко подробности за ограничаване на емисиите преди 2030 г. След изненадващо посещение в Шанхай на американския пратеник за климата Джон Кери, САЩ и Китай обещаха сътрудничество по отношение на емисиите на парникови газове през следващото десетилетие.

Употребата на въглища нараства също и в САЩ, обръщайки годишния спад от 2013 г. Бирол заяви, че това е резултат от високите цени на газа, които водят до преминаване от газ към въглища за производство на електроенергия. Доналд Тръмп като президент премахна наредбите, въведени от Барак Обама за ограничаване на използването на въглища от електроцентралите. Байдън обмисля допълнителни мерки за ускоряване на преминаването към възобновяема енергия.

Никълъс Стърн, икономист по климата и председател на изследователския институт по климата към Лондонското училище по икономика, заяви, че констатациите на МАЕ „показват, че страните наистина трябва да действат по-скоростно, за да ускорят прехода към нулевовъглеродни емисии, ако искат да имат шанс те да бъдат намалени в съответствие с Парижкото споразумение. Силно и устойчиво възстановяване ще дойде от по-малко въглища, не от повече".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...