Въпреки пандемията надпреварата във въоръжаването набира обороти

1291
Въпреки пандемията надпреварата във въоръжаването набира обороти
Снимка: Getty Images/Guliver

Пандемията на COVID-19 не спря надпреварата във въоръжаването, а само малко я забави, съобщава Le Figaro. Според последния бюлетин „Военен баланс“, издаден от Международния институт за стратегически изследвания, една година след началото на коронавирусната криза военните разходи продължават да нарастват: през 2020 г. те възлизат на 2,08% от световния БВП спрямо 1,85% през 2019 г. През 2020 г. за въоръжение са похарчени 1,830 милиарда долара, което е с 3,9% повече в сравнение с 2019 г. В същото време се наблюдава леко забавяне на темпа на растеж на военните разходи: от 2018 до 2019 г. той е бил 4,4%. Според аналитичния център, за да се оцени реалното въздействие на пандемията върху военния бюджет на световните сили, е необходимо да се изчака до 2022-2023 г, предава агенция Фокус.

Междувременно, отбелязват авторите на материала, в това стратегическо съперничество САЩ, които са похарчили 738 милиарда долара за отбрана през 2020 г., и Китай (193,3 милиарда долара) са много напред. Те представляват две трети от ръста на военните разходи на глобално ниво. Международният институт за стратегически изследвания също посочва, че нараства конкуренцията в морето, където Европа може да загуби господството си. Китай продължава да изгражда способностите си за разполагане на войски и за завземане на морско пространство. Мозъчният център предупреждава, че въвеждането на нови зенитни ракети и подводници може да застраши баланса на силите в морето. В допълнение, както се подчертава в доклада, има конкуренция между Пекин и Вашингтон в областта на технологиите и иновациите: изкуствен интелект, квантова физика, големи данни, автономни системи, хиперскорости, биотехнологии и лазерни оръжия.

Френският флот има четири нови атомни подводници

Франция разработва нови ядрени подводници от трето поколение, способни да носят балистични ракети. Те ще станат част от френския флот п...

Нарастването на напрежението в света доведе и до факта, че много други страни са решили да се заемат с въоръжаване, посочва френският вестник. Индия се класира на трето място в списъка на Международния институт за стратегически изследвания, изразходвайки 64,1 милиарда долара, докато Русия се класира на пето място с 60,6 милиарда долара. Икономическата криза трябваше да доведе до стагнация на разходите от Кремъл, но той демонстрира желание да използва своя военен потенциал и следователно предизвиква загриженост от западните наблюдатели. Противно на общата тенденция, разходите за отбрана в Близкия изток спаднаха до 150 милиарда долара заради спад в цените на петрола.

Великобритания (61,5 млрд. долара), Франция (55 млрд. долара) и Германия (51,3 млрд. долара) продължиха да укрепват своята отбрана. Сред европейските държави, които са членки на блока на НАТО, средният показател за военни разходи се е увеличил от 1,25% от БВП през 2014 г. до 1,64% от БВП през 2020 г. Девет от 30-те държави в Алианса спазват поетите през 2014 г. ангажименти и харчат поне 2% от своя БВП за отбрана. По време на криза това помага и за поддържане на икономическата активност.

Както заключва Le Figaro, пандемията се е превърнала в проверка за устойчивостта на държавите и разкрива техните слабости, като по този начин играе ролята на електрошок. Международният институт за стратегически изследвания в своя доклад подчертава, че въпреки че дългосрочните ефекти от кризата остават неизвестни, въпреки най-песимистичните сценарии, „въздействието на пандемията върху политиката за сигурност и отбрана ... в момента продължава да бъде относително ограничено“. По този начин, отбелязва вестникът, световните сили припомниха уроците от кризата от 2008 г., която доведе до сериозни съкращения в бюджета за отбрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари