Възелът между САЩ, Русия и Турция в Сирия се затяга

10885
Възелът между САЩ, Русия и Турция в Сирия се затяга
Снимка: Getty Images

Все по-често се стига до провокации между малкото останали американски военни в Сирия и руски наемници. Това пише авторитетният американски вестник The Wall Street Journal, цитиран от Агенция "Фокус".

Американската медия се позовава основно на думите на специалния представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри. Той потвърди, че вече дори по няколко пъти на ден се случва американски военни да блокират уж цивилни камиони с руски наемници да не влизат в райони, пазени от американски и кюрдски сили. Става въпрос за богати на петрол райони.

Турция иска Русия да спре сирийските атаки в Идлиб

Турция очаква Русия да спре атаките на сирийските правителствени сили в североизточната провинция Идлиб, заяви днес турският външен мин...

Тези инциденти предизвикват във Вашингтон притеснения за риска от сблъсък с Кремъл в момент, когато с подкрепата на Русия сирийските правителствени сили атакуват последните анклави на въоръжената опозиция в близкоизточната страна. По специално става дума за провинцията Идлиб, където сега живеят около 3 милиона души, включително тези, които са пристигнали там от други части на Сирия. А Джефри смята, че действията на руските наемници са тест от страна на Кремъл - да бъде оспорено положението на владение на съответните региони от страна на САЩ.

През октомври 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди извеждането на всички американски войски от Сирия. Към днешна дата според Пентагона броят на американските войски в Сирия е намалял от 1000 на 600 военнослужещи. Но американците твърдят, че от 7000 до 10 000 членове групировката "Джебхат ал Нусра" може да се крият в Идлиб.

А ситуацията в Сирия може бързо да излезе от контрол, след като силите на Башар Асад убиха 8 турски войници в Североизточна Сирия. Заради това е възможно да бъде отменен един от традиционните руско-турски военни патрули - защото Анкара се закани да отвърне. Руска военна делегация ще посети Анкара в близко бъдеще, за да обсъди ситуацията, заяви говорителят на турския президент Реджеп Ердоган Ибрахим Калин, цитиран от БГНЕС.

"Президентите на Русия и Турция се споразумяха, че скоро ще ни посети военна делегация от Русия. Нашите наблюдателни пунктове в Идлиб ще останат в рамките на споразумението в Сочи. Тук няма да има промени, границите ще останат същите", заяви Калин.

Ердоган предупреди Путин, че ще отговори на Асад в Сирия

"Турция ще отговори "по най-твърдия възможен начин" на всяко ново нападение срещу силите ѝ от сирийския режим". Това заяви турският пре...

Според говорителя на Ердоган Турция и Русия са се договорили за местоположението на наблюдателните пунктове и на двете страни в Идлиб. "Ще обсъдим с руските военни необходимостта да се гарантира безопасността на нашите наблюдателни пунктове", добави Калин.

По-рано Ердоган заяви, че е призовал руския президент Владимир Путин да окаже натиск върху сирийския президент Башар Асад, за да прекрати настъплението на сирийските въоръжени сили в северозападната провинция Идлиб. Путин и Ердоган подписаха споразумение за демилитаризация на Идлиб в руския град Сочи на 17 септември 2018 година. Сделката предвижда пълното изтегляне на радикални групировки от демилитаризираната зона.

Ердоган има и визита в Украйна, като там отново повдигна въпроса с татарите, живеещи в Крим - въпрос, който е особено чувствителен за Владимир Путин, пише в. "Независимая газета". Руската медия е категорична - вече има няколко точки на кипене между Турция и Русия, като извън Сирия двете държави гонят различни цели и защитават различни интереси в Либия. А руският вестник предупреждава, че все още САЩ могат да окажат много повече влияние върху Турция, отколкото Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари