Възможен ли е ядрен конфликт между САЩ и Русия?

7818
Възможен ли е ядрен конфликт между САЩ и Русия?
Снимка: Getty Images/Guliver

"След дълбоките съкращения на ядрените арсенали на Русия и САЩ вероятността от ядрена зима е нищожна. А това означава, че ядрената война се върна в областта на рационалното." Това е мнението на заместник-председателя на президента на Руската академия на ракетните и артилерийските науки и доктор на военните науки Константин Сивков.

Според Сивков съществуват условия, при които една от страните може да спечели ядрената война, като я започне превантивно. Но сега САЩ се намират в „в много по-печелившо положение”, а Русия не разполага с отговор. Това означава, че американския елит може да тръгне на превантивна ядрена война срещу Русия, ако бъде сигурен, че ответният удар няма да доведе до жертви сред властимащите.

"Днес страната ни не може да съперничи със САЩ в ядрената надпревара количествено. Русия не е СССР. Трябва да се търси асиметричен отговор", смята Сивков.

Глас от САЩ - в подкрепа на унищожаването на ракети със среден и малък обсег заедно с Русия

САЩ не искат да излязат от руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус (ДЛРСМР). Това заяви начални...

По думите му, превъзходството на Русия е в притежаването на технологии за създаването на ядрени боеприпаси от хиперкалибър – повече от 100 мегатона тротилов еквивалент. Използването на 40-50 такива бойни глави би довело редица зони от територията на САЩ до критично опасни геофизични условия.

"Такива удари гарантирано ще унищожат САЩ като държава и целия транснационален елит. Това отново прави мащабната ядрена война ирационална и свежда шансовете за възникването ѝ до нула", допълва още Сивков в свое интервю за "Военно-промышленный курьер."

Според експерта такова оръжие би накарало Запада да седне на масата за преговори, да се откаже от санкциите и други форми на натиск срещу Русия.

Припомняме, че през миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег на действие (ДЛРСМД). Съветникът на Тръмп по национална безопасност Джон Болтън счете за преувеличено мнението, че това може да доведе до нова надпревара във въоръжаването.

Тръмп и Болтън почнаха да играят на "добро ченге - лошо ченге" по въпроса с ракетите и ядрения арсенал

САЩ ще увеличават своя ядрен потенциал до тогава, докато останалите страни не се вразумят. Това заяви американският президент Доналд Тр...

Едни от първите, които реагираха бурно, беше Берлин. От министерството на външните работи на Германия нарекоха решението „катастрофално”, а германският външен министър го определи, като „достойно за съжаление.”

Европейската дипломация обяви, че очакват от Москва „прозрачен” отговор на обвиненията на американците за нарушаването на от Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък обсег на действие и молят Вашингтон „да се замисли за последиците от възможния изход от ДРСМД за своята безопасност, както и за безопасността на своите съюзници и на целия свят.”

В подкрепа на Вашингтон се изказаха Великобритания и Полша.

„Изразяваме разбиране към действията на САЩ, защото сме съгласни с такава оценка на ситуацията, че Русия нарушава положения в договора чрез създаването на нови ракети”, каза външният министър на Полша Яцек Чапутович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари