За четвърти път Путин застава начело на Русия

3293
За четвърти път Путин застава начело на Русия
Снимка: Gettyimages.com

Руският президент Владимир Путин ще встъпи в длъжност днес, 7 май, за четвърти път, като официално той ще се закълне по обяд българско време. На тази дата той е полагал клетва за вярност към родината в Андреевската зала на Големия Кремълски дворец през 2000, 2004 и 2012 година. Самият факт, че датата на полагане на клетва не се променя е сам по себе си символ на стабилността на руската политическа система, която за този период не претърпя нито един сериозен неуспех, се казва в анализ на ТАСС, преведен от БГНЕС.

Встъпването в длъжност на Путин обаче стана на фона на сериозни протести, водени от Алексей Навални. За пореден път Навални беше арестуван и ще бъде съден за провеждане на протест без разрешение. Освен него, по данни на BBC са арестувани около 150 души - заради демонстрации в Москва и Санкт Петербург. Протестите се проведоха под мотото "Той не е наш цар".

Възможните сценарии пред Путин през 2024 година

След края на четвъртия си мандат през 2024 Владимир Путин ще е ръководил Русия в продължение на четвърт век и вече ще е седемдесетгодиш...

Анализът на най-голямата руска държавна медия

Ако за военната клетва е прието да се говори, че тя се дава един път, то президентската е от друг вид. Даже "старият нов" държавен глава всеки път трябва да произнася клетвата отново: всеки път избирателите му доверяват страната отново, за да решава актуалните за конкретния период задачи. Това не е Путин 2.0 или Путин 3.0, както обичаха да говорят за неговата вътрешна еволюция политолозите, това е Русия 2.0 и т.н.

Заедно със страната се промени и нейният президент, в този случай – президентът Путин.

През 2000 година Русия все още живееше под знака на 90-те години, най-тежкото и драматично десетилетие за цялата следвоенна история. На Путин му предстоеше да положи началото на нов период.

От клетва към клетва

Протести в 90 руски града срещу Путин, задържаха опозиционния лидер Навални (Снимки)

Хиляди руснаци излязоха на протести срещу управлението на Владимир Путин. Демонстрации имаше в 90 руски града, като това е една от най-...

Преди 18 години на този ден Путин заяви, че смята за свое главно президентско задължение елцинското напътствие "Пазете Русия". И очерта кръга от задачи, чиито смисъл - "истински да промени и реформира страната", за да бъде тя свободна, процъфтяваща, богата и силна, уважавана в света, със сплотен народ и вяра в общото бъдеще. След 4 години на своята втора клетва той констатира, че макар много проблеми от 2000 година са се оказали неразрешени и страната е трябвало да се справи със сериозни изпитания, "заедно ние" /под ние се разбира руският народ/ "направихме много" - постигнахме високи темпове на икономическо развитие, преодоляхме идеологическото противопоставяне, спряхме агресията на международния тероризъм и избавихме страната от заплахата от разпадане.

По-нататък Путин говори не просто за уважението към Русия, но и за необходимостта от укрепването на нейните позиции на международната сцена, отстояването на своите законни интереси. С това беше окончателно сложен край дори на намеците за възможното завръщане към козиревската, сляпо ориентирана към Запада дипломация. През 2007 година Путин произнесе Мюнхенската реч и от озвучените там критични оценки по адрес на еднополюсния свят руският лидер няма да се откаже нито през 2012 година, нито през 2014 година, нито днес през 2018 година. Не се предвижда това да се случи и в бъдеще.

Но на клетвата през 2004 година Путин все още говори повече не за външната политика, а за вътрешните задачи, главната цел на предстоящите 4 години е подобряването на жизнения стандарт на гражданите. През 2012 година, завръщайки се от премиерския на главния пост в държавата, Путин даде следната оценка на изминатия през последните 12 години път: укрепване на страната, връщане на достойнството на велика нация, възраждането на Русия.

Това би било достоен хепиенд за филм, но в реалния живот предстоят още много изпитания, и Путин прекрасно разбира това - в речта си след полагане на клетвата той каза, че "следващите години ще бъдат определящи за съдбата на Русия за десетилетия напред". Впрочем ставаше дума за съвсем мирни неща – за необходимостта да се създаде нова икономика, спестяванията на народа и подкрепата на семействата, за развитието на "огромните руски простори от Балтийско море до Тихия океан" и за способността на Русия да "стане лидер и притегателен център за цяла Евразия". Но задачата на Русия беше усложнена отвън.

Икономическа политика

Алексей Навални е пуснат от ареста

Тверският районен съд на Москва ще разгледа на 11 май административното дело срещу опозиционния водач Алексей Навални, който бе задържа...

Когато говорят за миналото на руския лидер, обикновено имат предвид неговата служба в КГБ – на това особено обичат да обръща внимание западната преса. Но на високите административни постове във федералната държавна служба Путин идва не от спецслужбите, а от екипа на демократа от първата вълна, кмета на Санкт-Петербург Анатолий Собчак. Там бъдещият президент е оглавявал комитета по външни връзки – занимавал се с привличането на инвестиции, преди всичко, западни.

И на поста държавен глава икономиката остава в центъра на внимание на Путин. Защото и социалната политика, и сигурността, и другите сфери – всички те зависят от стабилността на икономическия фундамент.

Една от първите реформи на руския президент през 2000 година, запазила се до ден-днешен, е въвеждането на единен плосък 13% данък. Проведени са също така поземлена, банкова и други реформи, създали условия за устойчиво икономическо развитие на страната. В края на първия президентски мандат на Путин в Русия беше създаден Стабилизационен фонд, акумулиращ значителна част от петролните доходи в условията на високи цени на енергоносителите.

Първите два президентски мандата на Путин не бяха утежнени от сериозни икономически сътресения. Световната финансова криза 2008-2009 година. Путин посрещна на поста премиер и той трябваше на практика да решава възникналите проблеми както в социалната, така и в икономическата сфери. Следващият път антикризисна политика трябваше да бъде провеждана в периода 2014-2015 година, когато върху руската икономика се стовариха едновременно най-сериозните от края на Студената война санкции, намаляването на цените на енергоносителите и тежестта на структурните вътрешни проблеми.

През декември 2014 година президентът предположи, че кризата ще продължи две години. И наистина – през четвъртото тримесечие на 2016 година БВП на Русия започна възстановителен растеж, който продължи и през 2017 година.

Над 1000 са вече задържаните протестиращи в Русия

Над хиляда протестиращи, включили се в демонстрациите, организирани от руския опозиционен лидер Алексей Навални в навечерието на встъпв...

В посланието към Федералното събрание от 1 март 2018 година Путин постави задачата темпове на растеж на руската икономика да бъдат над средните световни, които през 2017 година достигнаха 3,7%. Той също така постави за задача увеличаването на БВП на глава от населението 1,5 пъти до 2025 година, кардиналното подобряване на деловия климат, намаляване на административните бариери за развитието на несуровинния бизнес. Очевидно, че в икономическата област това ще бъде основата на президентската програма през новия му мандат.

Путин в летописа на страната

При Путин думата "реформа", която в края на 90-те години звучеше като ругатня, си върна по-скоро положителния имидж. В крайна сметка провалени или прекалено болезнени за широките слоеве от населението реформи не са провеждани. Освен данъчната, съдебната, земеделската, банковата, пенсионната и други реформи, Путин през първия си мандат проведе важна държавна реформа – промени реда за формиране на Съвета на Федерацията и обедини регионите на страната във федерални окръзи, където изпрати свои пълномощни представители. В края на 2000 година беше върнат химна по музика на Александров, запазени бяха знамето и герба.

Също така бе намален срока на военната служба, въведени матури, помощите станаха парични и др. В допълнение към реформите от 2005 година започнаха да се реализират национални проекти в сферата на образованието, здравеопазването, жилищата и земеделието. По време на третия мандат беше реформирана Руската академия на науките, беше създадена Росгвардия и др. Броят на промените в страната в сравнение с първото десетилетие на XXI век едва ли дава основание да се говори за този период като застой.

Путин успя да урегулира ситуацията в Чечня и да я върне в конституционното поле на страната (бел. ред. - точно действията на Путин в Чечня са обект на множество критики в западните медии, предвид бруталния му подход). При него беше сформиран Евразийския икономически съюз с участието на най-близките съюзници на Русия – Беларус и Казахстан, а след това към него се присъединиха Армения и Киргизия.

Радев на посещение в Русия през май

Президентът Румен Радев ще посети Русия и Владимир Путин през май месец т.г. Това обяви самият държавен глава днес след лекция пред сту...

Сред успехите на управлението на Путин е операцията в Сирия, където с помощта на руските ВКС сирийската армия успя да отвоюва големи територии, включително крепостта на бунтовниците град Алепо. Имаше и жертви, но "втори Афганистан" не се получи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Планира ли Путин удари по критична инфраструктура на Великобритания?

Въпрос от САЩ: Използва ли Украйна натовски оръжия, за да атакува Русия?

Ирански прочит: Зеленски е дълбоко обиден на НАТО и поставя ултиматум

Наистина ли Вашингтон предупреждава Киев да спре да атакува Русия?

Анализ: Огромната роля на Източна Европа за войната в Украйна

Плодородната украинска земя: Кой всъщност я контролира?

"Конфликт на интереси": Как оръжейните фирми влияят на дебата за Украйна в САЩ?

F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

Най-добрите специални части в света (ВИДЕО)

Financial Times: Дръзки украински удари срещу Русия - подготовката за контраофанзивата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com