За да спечели, Украйна трябва да научи уроците от Първата световна война

18743
За да спечели, Украйна трябва да научи уроците от Първата световна война
Снимка: Getty images

Военните действия в Украйна продължават над две години и техният ход все повече напомня сцени от Първата световна война: войници се скупчват в окопи по замръзналата фронтова линия и се крият от мощен обстрел, пише Asia Times.

В допълнение към общата окопна война, войната в Украйна наподобява стратегическата, оперативна и тактическа ситуация, с която съюзническите командири се справиха по време на Стодневната офанзива (настъплението на силите на Антантата срещу германските сили, завършило с поражението на Германия и Компиенското примирие, сложило край на войната – Бел. прев.) и нейните уроци остават актуални за съвременните политически лидери и военни командири.

Успехът на Стодневната офанзива, започнала в края на лятото на 1918 г., се определя от фокуса на съюзниците върху максималните постижения, техните гъвкави кампании и тактически усъвършенствания. Още: Превзехме още едно село в Украйна: Резултатът от големите руски военни усилия (ВИДЕО)

Стодневна офанзива

Претърпели значителни загуби през предходните месеци и изправени пред перспективата за нарастване на германската мощ след поражението на Русия, съюзническите лидери разчитат на решителна офанзива, докато собственото им изтощение не ги принуждава да се съгласят на мир.

Тези стратегически съображения убеждават съюзническите командири да преструктурират своите сили, за да се възползват от възможностите на фронта. Започвайки с изненадваща атака срещу Амиен, съюзниците бързо изместват фокуса на офанзивните си усилия. Тези стъпки принуждават германското командване да хвърли допълнителни ресурси на фронта, отслабвайки отбраната.

Въпреки че бързият темп на действията на съюзниците увеличава жертвите, те запазват инициативата и успяват да пробият линията „Хинденбург”, най-подготвената отбранителна линия на германците. Още: Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Съюзническата тактика наложила открита битка на врага. Въпреки че авиацията е използвана и преди 1918 г., съюзниците си осигуряват почти пълно въздушно превъзходство. Това позволява на артилерията им да стреля по-точно и да им осигури по-добро разузнаване.

Освен това съюзниците успяват да изпратят значителен брой танкове на бойното поле. Това развитие осигурява на техните сили локализирана огнева подкрепа в ключови етапи от офанзивата и донася поредица от победи.

Военновременни трудности

Опитът от Стодневната офанзива ни предлага набор от стратегически, оперативни и тактически уроци, които са напълно приложими към войната в Украйна. Това е преди всичко важността на политическия момент, ролята на мобилната армия и нуждата от иновации в авиацията и пехотата. Още: Кошмарът от Първата световна война се повтаря: Епидемия в окопите в Украйна заради плъхове и мишки (ВИДЕО)

След като е посветила значителна част от икономиката си на военно производство, Русия е по-добре подготвена да компенсира неизбежните загуби. В същото време САЩ и Европа, поради вътрешнополитически усложнения, напротив, изостават от графика и нямат време да изпълнят поръчките за боеприпаси и други оръжия за Украйна.

Поради военните действия, украинските войски изпитват остър недостиг на личен състав. В много отношения това напомня състоянието на англо-френските въоръжени сили през 1918 г. и поражда съмнения колко дълго Украйна може да продължи своята кампания.

Силата на Русия се подкрепя както от нейните обширни мобилизационни ресурси, така и от неотслабващата (на пръв поглед) обществена подкрепа за войната. В Украйна наборната служба остава силно противоречива тема и заплашва да подкопае бъдещата й бойна способност.

Уроците за Украйна

Все пак опитът на съюзниците през 1918 г. е поучителен. Дори отслабената англо-френско-американска коалиция спечели драматични победи над мощен враг, защото нейните политически лидери бяха решени да продължат войната.

Оперативните проблеми, пред които са изправени Украйна и Русия, също са подобни на тези, пред които са изправени съюзниците през Първата световна война. Руските войски изградиха цели километри отбранителни линии в окупираните територии и повечето от тях така и не бяха преодолени от украинските въоръжени сили. Тази мощна защита остави и двете армии статично позиционирани и вероятно ще изисква Украйна или Русия да преместят войски по фронта в голям мащаб в опит да постигнат пробив.

Ако Русия продължава да хвърля вълна след вълна неподготвени части в разгара на войната, следва Киев да се погрижи за запазването на бойната си мощ за бъдещи атаки.

Украйна също трябва да запази фокуса си върху дезориентирането на врага, както направи по-рано, като се фокусира върху Херсон, преди внезапно да започне настъпление, примерно близо до Харков, заблуждавайки руските сили и без да им позволява да укрепят отбраната си. Тази тактика до голяма степен възпроизвежда опита на съюзниците да разпръснат германските сили и да им попречат да укрепят Линията Хинденбург. Още: Мащабът на ампутациите в Украйна достигна нивото от Първата световна война (ВИДЕО)

Въздушната мощ и иновативната пехотна тактика са все още толкова подходящи за съвременната офанзива, колкото и през 1918 г. Въпреки че нито Украйна, нито Русия успяха да установят пълно господство във въздуха, широкото използване на безпилотни апарати позволи на украинските въоръжени сили да водят целенасочен артилерийски огън по руските позиции, пише Asia Times.

Някога относителната независимост на американските експедиционни сили и на канадския корпус им позволява да изпробват нови тактики в битка и умножава приноса им в офанзивата на съюзниците. Този модел ще засили стремежа в украинските въоръжени сили по-често младшите офицери да поемат инициативата на бойното поле и да действат самостоятелно.

По време на Стодневната офанзива съюзниците преодоляват три години безпощадна окопна война, обръщат продължителната германска офанзива и слагат край на войната. Тази поредица от събития е резултат от стратегически залог за решителна кампания, нови оперативни доктрини и промяна в тактиката - всички те са приложими и към настоящата война.

Може би най-важният урок от Стодневната офанзива е, че кампанията довежда до победа, макар че съюзниците не успяват напълно да изгонят германските войски от Франция. Тъй като войната в Украйна преминава двугодишната граница, важно е да се признае, че понякога победата идва под различни форми и не винаги със златни лаври.

Автор: Джон Лонг Бърнам

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари