Превзехме още едно село в Украйна: Резултатът от големите руски военни усилия (ВИДЕО)

6391
Превзехме още едно село в Украйна: Резултатът от големите руски военни усилия (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Само от началото на март, 2024 година, Русия е изстреляла 130 ракети от различни видове, 320 дрона клас "Шахед" и 900 авиационноуправляеми бомби по цели в Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в снощното си регулярно видеообръщение.

На този фон и при тези гигантски числа, показващи какви са руските усилия да бъде сломена Украйна, Кремъл се похвали с поредно превзето украинско село – без обаче да публикува видеодоказателства в свой стил, като вдигане на руското знаме. На всичкото отгоре става въпрос за позиция, за която редица руски военни телеграм канали вече писаха, че най-важно е да бъдат овладени позиции на висок терен западно извън нея – защото оттам украинската армия обстрелва и нанася загуби на руските военни части, т.е. превземането на селото без тези позиции не значи нищо.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб, има сериозно увеличение на интензивността на боевете на дневна база – с около 30%. За последното денонощие по украински данни е имало 80 бойни сблъсъка по целия фронт. По традиция след падането на Авдеевка Новопавловското направление (на запад от Маринка: селата Красногоровка, Григоровка и Новомихайловка) остава най-горещо, с 29 отбити руски пехотни атаки. Има обаче рязко вдигане на интензивността на боевете в Лиманското и Купянското направление – 14 отбити руски пехотни атаки при Терно и Спирно (Лиманското направление) и 10 отбити руски пехотни атаки при Синковка (8-9 километра североизточно от Купянск). На запад от Авдеевка – линията Невелско – Първомайско – Тоненко – Орловка – Бердичи, има 13 отбити руски пехотни атаки по украински данни. (КАРТА) Руснаците вече имат позиции до язовира на Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), но това засега не променя съществено картината там.

(КАРТА) Вчера вечерта руското военно министерство обяви, че руската армия е превзела (в руския вариант – освободила) село Орловка – визуално потвържение с геолокализирани видеокадри и/или снимки още няма. Информация за това руските телеграм канали разпространяваха още преди 2 седмици поне. Проблемът за руснаците е, че именно на запад от Орловка, както и Тоненко, което е на няколко километра южно от Орловка, има висок терен и украинците са заели позиции там, за да обстрелват опитващите да настъпят руски части. На всичкото отгоре зад тези села има и водоеми, които предлагат допълнителна естествена защита. А в сводката на украинския генщаб изрично Орловка е посочена като място, където руснаците са спрени за последните 24 часа. Специално в обзора на руския пропагандист и военен блогър Семьон Пегов е написано, че не може да се изключи украинската армия да контраатакува – и има уточнение, че и в Тоненко имало руско настъпление, било много трудно за украинците. Пегов вече писа как украинците сега използват за база село Семьоновка и оттам организират контраатакуващи операции по цялата линия Тоненко - Орловка - Бердичи. Само преди няколко дни популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от говорителя на руското външно министерство Михаил Звинчук, писа как Тоненко било на практика превзето, но сега руското говорене (обзорът на Пегов е красноречив пример) отново не отговаря на казаното преди. А поредно ВИДЕО (18+) дава нова представа колко шокиращи са жертвите на руската армия при опитите ѝ да постигне завземането на дори едно село: Русия се бунтува срещу Путин, но недостатъчно: Българските БТР-и са в Украйна (ВИДЕО)

"Рибар" пише и още нещо интересно, но за Новопавловското направление – че украинската армия почти отблъснала руската от Красногоровка. Още в края на февруари Трета щурмова бригада на украинската армия обяви, че селото е под украински контрол след светкавична операция: Украйна твърди, че е изтласкала руските сили от град в Донецка област

При видимо повишената активност на бойните действия в Североизточна Украйна – Купянско и Лиманско направление, Пегов и "Рибар" не обелват и думичка. "Рибар" казва така извън направленията към Авдеевка, Новопавловското и Бахмут: "В останалите участъци от фронта обстановката е стабилна. Страните водят взаимно разузнаване и контрабатарейна война, като понякога тестват силата на отбраната с малки щурмови групи": Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

Не спират и боевете в граничните руски области, които са съседни на север от Украйна – Белгородска и Курска. Там е очевидно, че руската армия все още не може да установи пълен контрол и да прекрати операциите на т.нар. руски доброволци.

ОЩЕ: Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин от нея направи култ

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Първа група пилоти приключват обучението на F-16: Ентусиазъм във ВВС на Украйна

Сателитни снимки: Поне 3 унищожени петролни резервоара след украинския удар в Луганск

Зеленски: Беларус и Грузия също трябва да бъдат част от ЕС (ВИДЕО)

Сирени за тревога в Киев, докато председателят на ЕП даваше пресконференция със Зеленски (ВИДЕО)

Токът е кът: Мерките в Украйна засега, за да има електричество

Изненадващо посещение: Роберта Мецола е в Киев (СНИМКА)

Двама висши руски военни не козируваха на Путин за Деня на победата (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа