Западът приема мигранти, а не помага на Италия - защо?

12926
Западът приема мигранти, а не помага на Италия - защо?
Снимка: Thinkstock

Пандемията от коронавируса принуди членовете на ЕС да свалят маските, доказвайки, че европейската солидарност не съществува и всеки сега е сам за себе си. Това мнение изрази експертът от Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Игор Пшеничников. Според него в крайна сметка може да се стигне до това ЕС завинаги да загуби предишния си облик или дори да престане да съществува.

Мнение в този дух изрази и геополитическият анализатор Валентин Вацев. В интервю пред БНР той посочва, че с глобалната катастрофа закономерно приключва историята на глобализацията. ЕС не е проявил солидарност с Италия при избухването на епидемията от коронавирус там, което показва, че Европа навлиза в епохата на възраждането на националните държави, заяви още той.

Вацев: Глобалната катастрофа ще възроди националните държави

Глобалната катастрофа закономерно приключва историята на глобализацията. Този път ще има нов световен ред, но не след война, а заради е...

В социалните мрежи тази теза също започна да набира популярност. Представяме ви мнението на историкът Траян Димитров, член на ИК на "Възраждане".

Ето и мнението му:

Добро утро! С риск да си спечеля поредната квалификация за моите политически възгледи ще напиша следното:

ЕС е поредният безсмислен и неефективен съюз, който се разпадна. Беше му достатъчен един вирус. Като фойерверки в новогодишна нощ изгърмяха така силно проповядваните от съюза либерализъм и отворени общества. Ясно се, видя, че Западът е по-склонен да се самоубие с мигранти от третия свят, отколкото да помогне на друга европейска страна. Уважаеми псевдо борци за права и равенство, вашето лицемерие лъсна! Няма да казвам като какво.

Разпад на Европейския съюз предрече руски експерт

Пандемията от коронавируса принуди членовете на ЕС да свалят маските, доказвайки, че европейската солидарност не съществува и всеки сег...

Този вирус може би се явява като катарзис за Европа. Пречистване на прогнилия либерализъм и възвръщане към корените на национална Европа. Обединена не поради икономически интерес, а благодарение на нациите, които я изграждат. За жалост ще загинат много хора, които не заслужават тази участ. Както е било и във войните. А може би това е новият вид война, която се води. Не виждаш и не знаеш своят враг. Не знаеш кой ти е приятел и кой враг.

И като стана дума за приятелства и врагове… САЩ затвориха своите граници. За пореден път доказаха, че те хуманитарна помощ не изпращат, а само военна. И то там където имат интереси и искат да владеят. За сметка на това, Русия, която беше обявена за дяволът дошъл на Земята изпрати помощ на Италия. Държавата, която търпи санкции и е хулена от всички, показа как трябва да се действа в трудни времена. И следващият път, когато европейските лидери тръгнат да се държат за ръчичка като безпомощни деца, нека си спомнят за това, което направиха руснаците. Те са пример за единство и взаимопомощ. Същото важи и за Китай. Всички чакаха да видят какъв ще бъде резултатът от коронавируса без да им предложат помощ. Затворихме се като костенурки в черупките си. Е, те и сами се справиха, може би защото и на тях им бяха наложени санкции. И вместо да се изолират и да си гледат спокойствието изпратиха в Бергамо екипи, които да помагат. Кубинците също. За тези, които не знаят Куба е остров. Най-лесно е да се затворят и вирусът никога няма да стигне до тях. Но не, те също са човеци и отидоха в Италия да помагат.

Стигаме и до България… Ако, когато тук дойде ужасът кой ще ни помогне на нас и кой ще иска помощ? Ще изпратим Росен Плевнелиев или Иво Инджев в Москва да се моли на Русия? Или Александър Йорданов в Китай? Крайно време е да излезем от миналото и да го оставим в историята. Да спрем да гоним и да бъдем призраци. Да погледнем какъв е българският интерес, а не да се делим на фоби, фили, леви или десни. В днешният свят политическите идеологии са крайно размити. Нека да търсим и подкрепяме тези, които са хора и България има интерес от поддържането на връзки с тях. Защото ясно се видя, че демокрацията и либерализмът няма да ни спасят."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари