Заради закон в САЩ за 11 септември, Саудитска Арабия се сближава с Русия

10360
Заради закон в САЩ за 11 септември, Саудитска Арабия се сближава с Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Между Русия и Саудитска Арабия никога не е имало особено добри чувства нито по съветско време, нито днес при управлението на Владимир Путин. Ситуацията в Сирия, която постави двете държави отново на противоположни страни, не подобри отношенията им. Но през последните месеци на 2015, както и в началото на 2016, имаше драматичен обрат – Москва привлече погледа на Саудитска Арабия с по-добри условия при закупуване на оръжия, а също и с възможност за отстъпки по отношение на Сирия. Именно сирийската гражданска война създаде хладната атмосфера между дългогодишните съюзници САЩ и Саудитска Арабия, която съществува в момента. Неясната външна политика и липса на решителност от страна на Барак Обама предизвика Рияд да се оглежда за алтернативи на американското сътрудничество. Сближаването на американците с Иран и постигането на ядрената сделка с Техеран, още повече отдалечи интересите на крал Салман и администрацията на Обама.

Събития от последната седмица допълнително създадоха смут в отношенията между саудитците и САЩ.

Саудитска Арабия заплашва Обама, че ще продаде активите си в САЩ

Саудитска Арабия заплашва администрацията на президента на САЩ да разпродаде американски активи на стойност 750 милиарда долара. Целта ...

Два дни преди срещата на върха между САЩ и Съвета за сътрудничество в Залива, която ще се проведе в Рияд на 21 април, вътрешните борби в американското правителство се засилват. Причината е законопроект, който ще свърже Саудитска Арабия с дела, свързани с атентатите от 11 септември 2001 година. Готвеният законопроект заплашва да подкопае преговорите на Барак Обама с лидерите от Персийския залив, които започват на 21 април и още повече разширяват пропастта между Вашингтон и Саудитска Арабия.

Законопроектът е подкрепен от висши сенатори едновременно от Републиканската и Демократическата партия и беше повторно представен на 14 април, като изглежда има повече подкрепа от предишните два опита да премине. Ако бъде гласуван, законът ще сложи край на Акта за имунитет на чуждестранния суверенитет от 1976 година - който също косвено защитава американски активи в чужбина. Законът дефинира законовите рамки, определящи дали може да бъде съдена чужда суверенна държава в съдилищата на САЩ. Актът установява и специални процедури за запор на имущество и изпълнение на съдебно решение срещу чужда държава. Промяната в закона от 1976 година ще позволи дългогодишните съдебни дела, водени от семейства на жертви от атентатите на 11 септември, да продължат напред. В делата се твърди, че саудитски официални лица са били съучастници в атаките и те трябва да бъдат съдени.

Освен всичко останало, ако законът мине, класифицираната част от 28 страници в официалния доклад на комисията за атентатите от 11 септември, занимаващи се с чуждестранното участие в атаките, също ще излезе наяве в съда.

Докато комисията изключва участието на саудитското правителство, има спекулации в обществото, че служители на високо ниво може да са изиграли роля в подпомагането на финансирането на похитителите на самолетите, използвани при атентатите.

В отговор на повторното вкарване на законопроекта, саудитският външен министър Адел ал Джубейр предупреди членовете на Конгреса, че Рияд ще трябва да изтегли около 750 милиарда долара в американски активи, които съдът може да замрази. Тази стъпка хвърли в паника представители на американската администрация, които предупреждават за сериозни икономически последици ако законопроектът бъде приет.

Русия убеждава Саудитска Арабия да намали производството на петрол

Руското министерство на енергетиката потвърди разговорите за регулиране на добива на петрол със Саудитска Арабия. Министърът на енергет...

През последния месец три различни делегации от Конгреса, водени от сенаторите Линдзи Грахъм, Бен Карден и Пол Райън посетиха Саудитска Арабия и се срещнаха с високопоставени служители в администрацията в Рияд. Отделна среща имаше с крал Салман. Това показва, че е много вероятно нито Рияд, нито Конгреса да изпълнят заплахите си. По-важното е, че тези събития подкопават доверието между съюзниците САЩ и Саудитска Арабия. Студенината се засили още повече след като група сенатори представиха резолюция, която ще постави строги условия относно продажбата на оръжие за Саудитска Арабия, заради опасенията от увеличаване на броя на цивилните жертви в Йемен, където от година насам Рияд води коалиция срещу подкрепените от Иран шиитски бунтовници хути.

Опасенията на Белия дом са, че приемането на законопроекта ще позволи завеждането на дела срещу САЩ из целия свят на места, където американските сили са замесени в операции, при които са загинали цивилни. Според държавният секретар Джон Кери това ще създаде опасен прецедент. Все пак, най-вероятно Обама ще наложи вето върху законопроекта и е малка възможността да се предизвика дипломатическа и икономическа криза. Изтеглянето на 750 милиарда саудитски пари от САЩ също е малко вероятно да се случи, но въпросът ще бъде обсъден на срещата между САЩ и лидерите от Персийския залив.

Спорният законопроект добавя голям минус в отношенията между Саудитска Арабия и САЩ. Рияд отдавна критикува Обама за проявена „наивност“ спрямо иранските намерения в Близкия изток. Съюзът между Съвета за сътрудничество в Залива и САЩ е прекалено важен за Вашингтон, за да бъде жертван. Още повече, че Русия вече започна сондажи в Рияд, предлагайки сключването на оръжейни сделки.

Едва ли ще се стигне до пълно охладняване на отношенията между Вашингтон и Саудитска Арабия, но със сигурност те са силно накърнени. Рияд и Москва имат още точки, по които да намерят решение по спорни въпроси - като например Хизбулла. Докато Саудитска Арабия застава срещу всеки опит на Иран за намеса в Близкия изток, Русия се сближава с Израел по отношение на ливанската про-иранска групировка Хизбулла, тъй като Москва действа заедно на терен с Израел срещу сирийските бунтовници. Стигна се дотам, че руските представители в Сирия си затварят очите при атаки на израелската авиация срещу позиции на Хизбулла в Сирия, което пък се приветства от страна на Саудитска Арабия, виждаща в ливанските бойци заплаха за своите интереси.

Със сигурност до края на тази година можем да очакваме интересно развитие в отношенията между Саудитска Арабия и САЩ, които за мнозина са непробиваеми и вечни. Но както често се оказва в политиката, вечни са само интересите, но не и приятелствата.

Саудитска Арабия търси нови съюзници

Преди година Саудитска Арабия започна военна офанзива в Йемен. Тя обаче не се увенча с особен успех. И сега Рияд се надява на нови съю...

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари