Засега Украйна е далеч от влизане в Европейския съюз

4747
Засега Украйна е далеч от влизане в Европейския съюз
Снимка: iStock/Guliver

Изглежда, че безизходицата в боевете по дължината на над хиляда километра фронтова линия в Донбас не помага на Украйна. Чуваме, че обещаната от Запада помощ не пристига или пристига в малки количества и твърде късно. Володимир Зеленски може и да не е съгласен с главнокомандващия ген. Валери Залужни, който говори за задънена улица, но загубата на доверие в победата на Украйна расте. 

По стечение на обстоятелствата, докато се умножават коментарите за същата тази задънена улица, която предизвиква безпокойство в Украйна, Европейската комисия предлага Европейският съвет да реши да започне преговорния процес относно присъединяването на Украйна към ЕС, което не е изненадващо, предвид многократните обещания на Урсула фон дер Лайен. Това би било добра новина за Зеленски, който е разтърсен от новини за задънена улица, която той отказва да признае. 

Опасни прецеденти 

Влизането на Гърция в Европейския съюз през 1981 г. беше твърде прибързано решение. Тя беше приета, за да стабилизира демокрацията и да предотврати връщането към „властта на полковниците“. Но страната не беше готова. Още: Зеленски: Германия е сред лидерите в подпомагането на нашата отбрана (ВИДЕО)

През май 1992 г. председателят на Европейската комисия Жак Делор специално пътува до Атина, за да подложи Гърция на критика за нерационалното използване на отпуснатите средства от ЕС. Парите бяха изразходвани без положително въздействие върху икономиката и качеството на живот на населението. Тази корупция продължи до безмилостната финансова криза от 2008 г. Гърция влезе в ЕС без да спазва установените правила. Едва при сегашното правителство най-накрая беше възстановен редът в страната. Това отне повече от 40 г.

Друга грешка беше влизането на Кипър в ЕС. Островът е разделен от замразен конфликт след нахлуването на Турция през 1974 г. През 2004 г. Севернокипърската турска република, призната само от Турция, прие плана Анан на ООН за обединението на острова. Но 3/4 от гласоподавателите на кипърските гърци отхвърлиха плана за обединение и мир. Европейският съюз вярваше, че всичко ще се оправи веднага щом Кипър стане част от него. Минаха 19 години и нищо не се промени, а конфликтът стои замразен вече половин век. Корупцията не е изкоренена в Кипър. През октомври 2013 г. Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) на Съвета на Европа публикува тревожен доклад: „Въпросът за конфликт на интереси.” 

Корупцията в Украйна е много по-голяма от тази в Гърция, и дори от тази, която все още е скрита в Кипър. Не би ли било по-разумно да се изчака корупцията да бъде изкоренена, преди да започнат преговори, вместо поддаване на сантименталности? Двата току-що дадени примера трябва да убедят европейските лидери да не изпреварват локомотива.  Още: Анджей Дуда: Полша стои "рамо до рамо" с Украйна в борбата срещу агресора (ВИДЕО)

Дълъг и противоречив процес

Дори ако Съветът се съгласи да започне преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, е необходимо в страната да няма военни действия. Кой може да предвиди колко дълго ще продължи безизходицата, за която говори Залужни? В интерес на Русия – с или без Владимир Путин – е да излезе от тази задънена улица, така че в резултат Украйна след това ще се плъзне към ЕС и следователно най-вероятно към НАТО? Ще бъде ли замразен конфликтът за половин век, както в Кипър? Накратко, има всички основания да не сме оптимисти за предстоящото присъединяване на Украйна към ЕС.

Приемането в ЕС изисква единодушното съгласие на всички страни членки. Полша и Унгария нямат намерение да приемат Украйна, ако тя не отговаря на техните критерии. По време на Втората световна война, когато украинците си сътрудничат с нацистите, ужасяващите кланета на поляци, живеещи във Волин (северозападна Украйна), оставят незаличим отпечатък върху поляците. Броят на убитите полски граждани се оценява от 35 до 100 хиляди души само във Волин и, според различни източници, от 100 до 500 хиляди души в Украйна като цяло. Освен това неотдавнашен спор за цените на зърното накара полския премиер да обяви, че повече няма да доставя оръжие на своя съсед.

Що се отнася до южната си съседка, Украйна не може да пренебрегне исканията на Унгария за защита на голямото унгарско малцинство в Закарпатието, което според Будапеща е подложено на достатъчно грубо отношение от страна на Киев. Унгарците настояват Украйна да възстанови правата на това население, на които са се радвали преди 2015 г. Още: Шарл Мишел: Украйна може да влезе в ЕС до 2030 г.

Сянката на Вашингтон 

Войната в Газа промени интереса на правителството на Байдън към Украйна. Той разбира, че е невъзможно да се доставят оръжия както на Израел, така и на Украйна, при това да се поддържат запаси, необходими за евентуален конфликт с Китай. Обратът към подкрепа на Украйна може да бъде завършен, ако републиканец спечели президентските избори след една година. Например, на президентския дебат на републиканците на 8 ноември кандидатите като цяло бяха съгласни да подкрепят Израел във войната му срещу Хамас. Възникнаха обаче разногласия относно по-нататъшното финансиране на Украйна. Биотехнологичният предприемач Вивек Рамасвами дори сложи името на Зеленски до думата „нацист“ в една реч, като категорично заяви, че „Украйна не е модел на демокрация“, пише френското издание Аtlantico.

Специалните отношения между Володимир Зеленски и Джо Байдън са от голямо значение. Между тях има не само силно сходство във възгледите, но и лоялност към Вашингтон от страна на Киев – лоялност, която няма да изчезне дори след края на конфликта.

Министърът на транспорта на САЩ, който посети Киев на 8 ноември, обяви, че Робърт Маринър, който е работил по инженерни проекти за ВВС и ВМС на САЩ, ще стане съветник по инфраструктурата на Украйна. Този съветник ще се намира в Киев и ще предоставя техническа подкрепа при изпълнението на проекти като част от възстановителните работи в страната. Познайте кои компании биха спечелили най-много американски и европейски пари за инфраструктурата, която трябва да бъде изградена? Още: Орбан ще спре Украйна за ЕС: Как да я приемем, без да знаем размера на територията ѝ?

Киев ще бъде лоялен към Вашингтон, преди да стане съюзник на Брюксел-Страсбург, като се присъедини към ЕС. В един все по-разделен свят правилно ли е държава-членка, която се възползва изключително много от всякакъв вид европейска помощ, да бъде троянски кон в рамките на ЕС? 

Енергиен въпрос за Украйна

Знаем, че Европейският съюз реши да се откаже от изкопаемите горива. Украйна обаче е почти изцяло зависима от тях, много от които се внасят от Русия. Част от електроенергията идва от ядрена енергия, енергиен ресурс, който доскоро беше „табу“ за Брюксел и Страсбург. 

Когато германският външен министър Аналена Бербок дойде в Киев в началото на военните действия, тя предложи на удивения Володимир Зеленски да произвежда водород за богатите германци. В своя план REPower EU от май 2022 г. Европейската комисия също предложи използването на водород, произведен в Украйна, и износ на украинска електроенергия за ЕС.

Това е просто невероятно! Как можете да предлагате такива чудовищни неща? Водородната енергия все още не съществува никъде по света и със сигурност не в страна, която е в състояние на колапс. Как може да говорим за внос на електроенергия от държава, в която се бомбардират електроцентрали? Как можем да изискваме от фалирала държава производство на възобновяеми енергийни източници, когато ние самите в ЕС по този показател не можахме да надхвърлим 3% от първичния енергиен баланс, въпреки че похарчихме повече от един трилион за различни субсидии?

Украйна, страна, която също не се справя с енергийната ефективност, няма да е готова да приеме енергийното законодателство на ЕС. Дори не става дума за селското стопанство, тъй като присъединяването на Украйна към ЕС би подкопало целия зърнен сектор на Евросъюза.

Кой ще плати?

По време на посещението си в Киев на 6 ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза на Володимир Зеленски, че ще предложи значителен финансов пакет на ЕС от до 1,5 милиарда евро на месец за общо 18 милиарда, което ще бъде значителен принос за покриване на финансовите нужди на Украйна до края на 2023 г. Двадесет и седем държави-членки на ЕС трябва да гласуват предложението на среща на върха в Брюксел на 14-15 декември. Унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че е против подобно увеличение на помощта. Въпреки това, според Ройтерс, представители на ЕС считат, че ще успеят да заобиколят евентуалното унгарско вето. Още: ЕП: Да дадем повече танкове на Украйна и да забързаме членството ѝ в ЕС

Умората от конфликти е обхванала не само САЩ, но и ЕС. Войната в Газа подкопа интереса към „борбата за справедливост“, която е затънала в блатото.

Междувременно Европейската комисия работи за намиране на средства за възстановяване на Украйна след края на конфликта. Един от вариантите е използването на блокирани в ЕС руски активи на стойност 300 млрд. евро, значителна част от които се намират в Белгия. Това са депозити на Руската национална банка и различни олигарси. Как да си представим, че една правова държава ще присвои чужди средства под предлог, че страната на вложителите е нахлула в друга? Това е малко вероятно, но въпреки това Европейската комисия сериозно обмисля този сценарий. Ако такова решение бъде взето, то ще създаде прецедент, който ще остави незаличими следи в страната на съдията, дръзнал да се произнесе по подобна „правна аномалия“. 

Урсула фон дер Лайен може да се усмихне с гордост, докато обявява, че Украйна е на път да се присъедини към ЕС. Това хипотетично присъединяване е толкова ненавременно, колкото и присъединяването на Турция.

Светът престана да бъде двуполюсен, още по-малко многополюсен. Той е аполярен и всеки мисли само за собствените си интереси.

Автор: Самуел Фърфари

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари