Защо Москва направи Анкара псевдомиротворец, създавайки център за мониторинг в Азербайджан?

6709
Защо Москва направи Анкара псевдомиротворец, създавайки център за мониторинг в Азербайджан?
Снимка: iStock

Руска делегация ще посети днес (13 ноември) Турция, където ще проведе преговори за създаване на съвместен наблюдателен пункт относно Нагорни Карабах. Това обяви вчера турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Баку.

Според министъра, след визитата на руската делегация Турция отново ще проведе преговори с Азербайджан. „Местоположението на центъра ще бъде определено в контакт с властите на Азербайджан” – обявил министърът. Очаква се той да бъде на територия на Азербайджан и в Армения да не се допуска да стъпи крак на турски войник.

Опозиционери в Армения са против руските миротворци, искат войната в Арцах да продължи

Управляващата парламентарна фракция „Моята крачка” предлага на опозицията, искаща оставката на премиера Никол Пашинян, да с...

За руско-турския мониторинг относно Карабах стана известно вечерта на 11 ноември след подписване на меморандум от военните министри Сергей Шойгу и Хулуси Акар. При това Сергей Лавров категорично изключи навлизането на турски наблюдатели на територията на Нагорни Карабах, те могат да се придвижват само из Азербайджан по силата на тяхно двустранно споразумение. По този начин на Турция се отрежда роля на псевдомиротворец.

Москва всячески напомня на Турция, че по никакъв начин не може да участва в разделянето на страните, в осигуряване на примирието и уреждане на ситуацията вътре в Карабах. Участието на Турция в мониторинга я ангажира като в Сирия.

Не трябва обаче да се допуска Анкара да прояви желание да разположи войска непосредствено на разграничителната линия, например покрай Лачинския коридор, където ще бъдат разположени руски постове.

Руската дипломация убедително внушава, че Турция просто поддържа мерките на Русия, а Анкара няма реални изпълнителски миротворчески функции.

Изданието svpressa.ru цитира руския политолог Геворг Мирзаян, че от турското военно присъствие в Азербайджан трябва да очакват лошо и Ереван, и Москва. Когато Русия за първи път се е опитала да постигне примирие, Ердоган позвънил в Баку и примирието е сринато. Всъщност тази война сега е инспирирана от Анкара.

Нагорни Карабах: Победа за Путин, провал за Запада

След почти месец и половина войната в Нагорни Карабах приключи. Обявеното от Азербайджан, Армения и Русия споразумение за прекратяване ...

Дълбоките причини за конфликта са заложени в непримиримата упоритост на върхушката в Армения да не връща на Азербайджан 7 негови гранични райони, върху които е изградила защитни укрепления.

Днешния премиер Никол Пашинян беше техен страстен радетел и един от хората, довели страната до катастрофа. Затова е логично Пашинян да напусне поста си. Той категорично отказва и твърди, че войната трябвало да бъде водена до победен край, че всичко станало е било необходимо.

Арменският премиер обаче не поиска помощ от Русия, дори когато беше атакувана територия на Армения, което би дало основание на Москва да действа по-твърдо в рамките на договора за колективна сигурност (ОДКБ).

Според Геворг Мирзаян, Пашинян може да запази поста си, само ако хвърли цялата вина на Русия и да се продаде на Джо Байдън. Ще преглътне ли това Москва?

Автор: Ганчо Каменарски

Войната в Нагорни Карабах: Ердоган не седна на масата с Путин, но именно той триумфира

Армения претърпя истински разгром. Баку си върна заграбените земи от Ереван. Израелският президент Илхам Алиев е национален герой. Руси...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари