Завръщането на Лула е помрачено от съмнения

2752
Завръщането на Лула е помрачено от съмнения
Снимка: Getty Images/Guliver

Няколко дни след като бе изправена пред масови демонстрации, които се проведоха в цяла Бразилия с искане за оставката й, президентът Дилма Русеф сега се намира в още по-трудна ситуация. В сряда в редица градове бяха проведени нови протести срещу решението на президента да назначи бившия държавен глава Луис Инасио Лула да Силва в правителството си.

Лула все още е обичан от народа

В сряда президентът Русеф назначи Лула да Силва като началник на канцеларията на правителството. Назначението дава на Лула, когото прокуратурата обвинява в пране на пари и измама, имунитет пред съдебните инстанции с изключение на Върховния съд. Русеф обаче обясни, че Лула се присъединява към екипа й, за да сподели политическия си опит, особено що се отнася до борбата с инфлацията и до бюджетната стабилност. Шест години след оттеглянето си бившият президент остава популярен сред по-бедните среди заради социалните си политики и намаляването на неравенството по време на управлението му. Русеф подчерта, че това назначение не защитава Лула от разследване и той може да бъде изправен пред Върховния съд.

Компрометиращ телефонен разговор

Милиони поискаха оставката на Дилма Русеф в безпрецедентни протести

Протестните акции с искане на оставката на президента на Бразилия Дилма Русеф привлякоха рекорден брой участници, предаде БГНЕС. По не...

Решението успя да раздразни част от общественото мнение, а гневът на народа бе засилен от разпространяването на запис от телефонен разговор, който според опонентите на Русеф подкрепя хипотезата, че назначението има за цел именно да защити Лула от съдебно преследване. В документ, който в сряда бе направен обществено достояние, федералният съдия Серджо Моро, който ръководи мащабното разследване за корупция в политическите среди, публикува телефонен разговор, който разкрива, че Русеф и Лула са искали да повлияят на хода на разследването. В документа се казва: „В някои разговори двамата явно говорят как да окажат натиск или да получат помощ от прокурорите или съдилищата в полза на бившия президент”. В документа обаче се посочва, че няма никакви доказателства за опит за възпрепятстване на правосъдието. В записа, който бе разпространен от съда, Русеф предлага „в случай на необходимост” да бъде издаден декрет за назначението на Лула. Адвокатът на Лула разкритикува публикуването на телефонния запис, който според него може да предизвика „социален спазъм”.

Русеф и Лула са обвинени в присвояване

Самата Русеф също се сблъсква с обвинения на фона на икономическата рецесия и инфлацията. Президентът е застрашена от възможността за импийчмънт в Конгреса. Опонентите й я обвиняват в манипулиране на обществените сметки, до което според тях е прибягнала, за да бъде преизбрана за втори мандат през 2014 година. Русеф и Лула обаче отричат всяко обвинение за отклоняване на средства, независимо дали става дума за корупционния скандал около „Петробрас” или президентската кампания през 2014 година.

La Tribune

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com