Откриха изложба, посветена на 50-годишнината на Националната награда за живопис "Захари Зограф" (ВИДЕО)

3017
Откриха изложба, посветена на 50-годишнината на Националната награда за живопис "Захари Зограф" (ВИДЕО)
Снимка: Община Самоков

На 16 май в галерия "Райко Алексиев" в София се откри изложба на лауреатите на Националната награда за живопис "Захари Зограф". Колекцията от творби, собственост на Художествена галерия "Проф. Васил Захариев", Самоков, се показва по случай 50-годишнината от учредяването на наградата. Експозицията може да се види до 14 юни.

Изложбата бе открита от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, който цитира първия носител на престижната статуетка, акад. Светлин Русев, че наградата е мерило за съвременния художник и, ако я проследим, се вижда едно повествование на съвременното българско изобразително изкуство. Председателят на журито за определяне на носителя на наградата "Захарий Зограф" - проф. Аксиния Джурова, подчерта, че Самоков е град с духовност и именно тези награди са едно от многото доказателства за това.

Благодарение на статута на наградата Община Самоков разполага с богат фонд произведенията на редица именити български художници. Кметът на община Самоков Владимир Георгиев благодари на Съюза на българските художници, на проф. Джурова и на екипа на музея, че реализираха тази изложба.

Гости на откриването на юбилейната изложба бяха областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, архиерейският наместник на Самоковска духовна околия Михаил Колев, носители на наградата "Захарий Зограф" и др.

2017 – Динко Стоев (1958), "Посветено", 2013, акрил, платно, 170 х 230 см

Ето какво гласи част от текста "За духовността", написан от проф. Аксиния Джурова и посветен на изложбата: "През 1972 г. с решение на Съюза на българските художници и община Самоков се учреди една от най-престижните национални награди за живопис на името на големия възрожденски художник Захари Зограф. До 1987 г. включително тя се даваше всяка година, като след 15-годишно прекъсване по инициатива и с решение на Общинския съвет – Самоков №57 от 03.02.2000 г. отново бе възобновена. С тази награда бяха удостоени едни от най-значимите живи за времето си български художници, без чието творчество трудно бихме могли днес да възстановим панорамата на нашето изкуство от втората половина на ХХ и първите десетилетия на XXI век.

1978 – Дечко Узунов (1899 – 1986), "Каин и Авел", маслени бои, платно, 230 х 152 см

Оглеждайки събраната колекция на община Самоков по повод половинвековното съществуване на наградата за живопис "Захари Зограф", удостоените творци и техните творби, си даваме сметка, че нейната стойност не е толкова в престижа на имената, т.е. в подбора, а в това, което тя носи като дух, като общ пластичен текст – този, който те извисява над повседневното, над злободневните тегоби и ти дава възможност да преодолееш драматичността на времето, да не загубиш усета за красота и светлина, стремежа да жадуваш за одухотворяването на битието..."

Снимка: Община Самоков

Изложбата се организира от Община Самоков и Съюза на българските художници съвместно с Историческия музей в Самоков и Художествена галерия "Проф. Васил Захариев", Самоков. Събитието се провежда под патронажа на г-н Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com