Самостоятелна изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12”

2057
Самостоятелна изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12”
Снимка: Галерия Аросита

От 12 до 30 ноември 2020 година

Какво е 12. 12. ? Не, не е дванадесети декември, нито статистика, 12. 12 е тайният код на предстоящото интригуващо културно събитие в София - изложба на Екатерина Гецова „Glass art 12.12” - в галерия Аросита, която не трябва да пропускате. Числата, разкриват датата на изложбата – 12-ти ноември, 2020 г. , адреса – София, ул. „Врабча” 12 Б и номера на поредната самостоятелна изложба на авторката – дванадесета.

"T.A.G." - изложба на Ивайло Христов в галерия "Аросита"

Откриване, при спазване на мерките за безопасност: 28 oктомври, 17:00 – 20:00 ч. на 28 октомври Докосване и заминаване. Астерои...

Катя Гецова е сред най-активните и последователни автори, отдадени на изкуството на стъклото , който оказва значително влияние върху начина на възприемане на този материал като художествена форма. Завършва специалност „Стъкло” в Прага при прочутия проф. Либенски. Наред с многобройните й общи и самостоятелни изложби, участия и награди в и извън България, тя е съосновател на знаковата галерия за съвременно изкуство Аросита, и организатор на международния фестивал на стъклото, провеждан в София и Велико Търново между 2010 и 2016-та година.

В последните години Катя Гецова се фокусира върху малката пластика, конструирана от матово и прозрачно, цветно и рисувано стъкло съчетано с дърво и метал. Изследвайки оптичните възможности и взаимодействието на стъклото с често необработената дървена повърхност, тя довършва органичната материя, поставяйки я в нов контекст и същевременно противопоставя свойствата на двата материала, суров и шлифован - гладкост и абразивност, плътност и прозирност. Единият поглъща, другият отразява светлината. Ефектът е поразяващ, Катя Гецова създава хипнотизиращи скулптури с безброй нюанси, променящи се според интензивността на светлината и гледната точка на зрителя в симбиоза със заобикалящата среда.

Геометричните форми на полирания до съвършенство оптичен кристал пречупват неузнаваемо постамента и отраженията на околната среда, генерирайки симфония от редуващи се светли и тъмни сегменти, остри и меки оттенъци, и проблясъци, аморфни и фиксирани изображения.

Преминала през различни периоди и творчески етапи, Катя Гецова овладява и трансформира този богат, но капризен и деликатен материал - стъклото, навлизайки в сферата на дизайна, витража, архитектурно-декоративни, монументални решения, „живописта” върху стъкло, скулптурата и инсталацията. В изкуството й границите между тях се сливат. От т.нар. утилитарен предмет до концептуалното осмисляне на материала, чрез собствен пластичен език, Катя Гецова надхвърля формулировките и определенията, касаещи видове и стилове в изкуството. Творбите й изненадват и провокират, задават въпроси, забавляват и радват... Те съдържат нещо от мистиката на изначалните форми, застинали в зародиша на сътворението, съхранили движението в статиката.

Галерия "Аросита" представя изложба на Стоян Илиев

Галерия "Аросита" представя изложбата на Стоян Илиев "Люспи". Тя ще бъде открита на 3 февруари от 18,30 часа и ще продължи до 17 февруа...

Ани Венкова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Талантлива участничка в "Ергенът" открива своя пета изложба

Отиде си италианският архитект и дизайнер Гаетано Пеше

Откриват националната изложба на българската карикатура

Международно признатия пакистански художник Раджа Чангез Султан с изложба в Галерия Vivacom Art Hall

"Съзерцание" - изложба живопис на Ангел Веселинов (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com