Въведение в съвременното изкуство 2016 в София стартира с новия формат – Лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев

6391
Въведение в съвременното изкуство 2016 в София стартира с новия формат – Лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев

Образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary продължава и тази година в София. За шестото си издание платформата стартира новия формат лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев. Платформата продължава образователната си линия за създаване на познание и съзнание за съвременното изкуство, а новият формат цели да предложи нов подход за включване на публиката и възприемането на изкуството и градската среда в по-широк контекст.

През май, юни, септември и октомври ще се проведат четири лекционни тура, всеки един от които със своя собствена тема, концепция и маршрут на различни локации в София в градска среда, паметници, галерии и музеи. Туровете са насочени към хора, които се занимават или интересуват от съвременно изкуство, но не е необходима предварителна подготовка или образование.

Първият лекционен тур с Лъчезар Бояджиев ще се проведе на 14 май (събота) в София.

Групите за туровете ще бъдат с до 15 човека. Поради ограничения брой места желаещите за участие трябва да се запишат на адрес assistant@openarts.info до 11 май, като включат следната информация: име, професия/специалност, телефонен номер и да опишат накратко защо имат интерес да участват. В седмицата преди първия тур участниците ще получат подробна информация за маршрута, както и в колко часа и къде е сборният пункт.

Една от основните цели на образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ е да бъде отворена и свободно достъпна за всички. Именно заради това лекционните турове ще бъдат подробно документирани и непосредствено след тяхното провеждане ще бъдат публикувани снимки и видеа. Следете страницата на фондация „Отворени изкуства“ – www.openarts.info.

Датите, темите и маршрутите, както и крайните срокове за записване за следващите турове ще бъдат обявени допълнително.

Всяка разходка из града е една рисунка в градската среда – дърпате „тигели” по булевардите, щракате кадри в акварелен Instagram и пастелен Sketch Guru или просто трупате видения за хора, сгради, паметници, реклами и всякакви други неща. Паул Клее, един от най-важните художници на 20 век, казва, че рисуването за него е като „да изведеш линията на разходка”. А в живота на индианците Апачи от Северна Америка преминаването, реално или мислено, през конкретните места от територията на племето не е само припомняне на техните имена – всяко място е „гнездо” от знание; всяко място „държи” историята, морала, културата и мъдростта на племето. Разказът за местата е разказ за племето; преминаването през местата е преминаване през културното „тяло” на племето; мястото е не само пейзаж, но и „контейнер” за идентичността на племето – от езика, до визуалните асоциации и гледки.

Обрисуват спирки в Асеновград по време на Фестивала на уличното изкуство

Първият по рода си Фестивал на уличното изкуство предстои в Асеновград в началото на следващия месец. „Неслучайно той ще носи име...

В тези разходки из София ще се опитаме да съчетаем в едно града и изкуството, визуалната среда и пластовете на градска история и култура, съвременното изкуство и музея на класическите образци, паметника и билборда – ще се опитаме да наблюдаваме и изговаряме живеенето в града като че ли „рисуваме” с очи, тела и думи в пространството и с „материала” на София.

Казват, че изкуството днес е урбанистичен и космополитен феномен. Тогава – какъв по-добър начин да го „изпитаме” на собствен гръб от една разходка из града с широко отворени очи?

Всяка от четирите разходки ще има различен маршрут и тема. Предвиждат се както централни, така и периферни локации в София. „Спирките по пътя” ще бъдат както на открито – площади, паметници, сгради, гледки, така и на закрито – галерии, музеи, ателиета. Местата ще бъдат както познати на всички – ще ги видим по нов начин, така и непознати – ще ги открием заедно. Всяка разходка има своя тема, но през всички преминава проблемът за градското живеене, история и култура във връзка с практиките на съвременните визуални изкуства (...от паметника до дисплея на смартфона). Например – известната личност и обикновения гражданин в пространството на града; особености на телесното поведение на софийския жител и практиките на пърформънса; материална среда и нематериална визуалност – интуиции за визуална екология и политическа урбанистика; градът като машина, градската среда като интерфейс, и жителят на града като обект, който създава града, но е и създаван от града.

Първата разходка на 14 май 2016 г. ще има за тема известната личност и обикновения гражданин в пространството на града. Ще се започне с това как градът е общо място за всички, но всеки негов жител има своя градска „картография”, как общите места не винаги означават общи спомени; ще преминем през скандални места и неща; ще опитаме нови тротоари и паркинги за избрани, както и стари улици и паркове за игра. Ще завършим при един художник в изложбена среда и странни визии за днешния свят.

Лъчезар Бояджиев (1957, София). Визуален артист. Работи с лични интерпретации на обществени процеси, с градска визуалност и намеси в публичното пространство. Прави инсталации, фотографии, обекти и рисунки, видео и пърформативни лекции. Подобни проекти реализира в Пловдив през септември 2014 г. за Нощта на музеите; в София през юни 2013 г. за проекта Западен парк – изкуство в публичното пространство; в Йерусалим през август 2008 г. в рамките на The Jerusalem Show 0.1 – изкуство в градската среда; в Сингапур, Любляна, Касел, Санта Фе, Белград, Шарджа, и много други. Негови творби са били представяни в: “Изпъчи се и задръж!”, One Night Stand,София (2014, соло); “Not a Library Artist either”, SALT Galata, Истанбул (2013, соло); “Художник в депото”, СГХГ, София (2010, соло); “Mature and Angry”, Ancient Bath – CCA, Plovdiv, Bulgaria; “The Grammar of Freedom: Five Lessons”, GARAGE MCA, Moscow and “Art for Change 1985-2015”, Sofia City Gallery, Sofia (2015); “Disconsent”, Ancient Bath – CCA, Plovdiv, Bulgaria (2014); “Economics in Art”, MOCAK, Cracow (2013); “The Best of Times, the Worst of Times”, 1st Biennial, Kiev and “The Eye Never Sees itself”, 2nd Biennial, Yekaterinburg (2012); “The Global Contemporary”, ZKM, Karlsruhe (2011); 2010 - “Thank You for Your Understanding”, 2-ро биенале, Антакия; “The Fate of Irony”, KAI 10, Дюселдорф; “Beyond Credit”, Antrepo 5, Истанбул; “Wealth of Nations”, Spike Island, Бристол; 2009 - “Common History and its Private Stories”, MUSA, Виена; “Liquid Frontiers”, Лил; 2008 - “Art, Price and Value”, Palazzo Strozzi, Флоренция; “Wonder”, 2-ро биенале, Сингапур; “The Jerusalem Show”, Al-Ma’mal, Йерусалим; “Lucky Number Seven”, 7-мо биенале SITE, Санта Фе, САЩ; 2007 - “Footnotes: on Geopolitics, Markets and Amnesia”, 2-ро биенале, Москва; “5 Views to Mecca”, Feinkost, Берлин (соло). Член-основател на ИСИ–София.

България вдъхнови руска художничка да изрази най-искрените човешки емоции с голи женски тела

Руската художничка Дария Авдеева беше вдъхновена от България за първата си самостоятелна изложба. Младият талант ще покаже творбите си ...

Проектът „Въведение в съвременното изкуство“ 2016 – София е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

„Въведение в съвременното изкуство“ е проект на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт