Бутилка и лъжица, събрани в образ на жена - на благотворителен мартенски базар

9971
Бутилка и лъжица, събрани в образ на жена - на благотворителен мартенски базар

Изделия, създадени от природни материали /вълна, дърво, хартия, слама и други/ и изработени от сръчните ръчички на деца и младежи с увреждания, бяха събрани в изложба-базар с благотворителна цел.

Той се провежда ежегодно по повод наближаващия празник на Баба Марта. Младите асеновградчани, посещаващи Дневния център за работа с деца с увреждания, и техните възпитатели тази година нарекоха събитието „Пижо и Пенда“. Сред изделията могат да бъдат открити мартенски картички, мартеници за закичване и за ръце, както и хартиени кокичета – предвестниците на пролетта. Акцент в изложбата се поставя на традиционните за асеновградския край мотиви. Сувенири, сръчно съчетани в комбинация от лъжици и бутилки, създават образи на жени в носии.

Роми притесняват опечалени на гробищата в Асеновград

Роми продължават да притесняват граждани, посещаващи гробищните паркове на Асеновград. Въпреки забраната за просене, малолетни и пълнол...

Посетителите впечатли и огромното дърво в бяло и червено, закичено с куп мартеници. За пръв път макет на Баба Марта ще „пази“ мартенската изложба. Образът е сътворен според въображението на младите творци – с българска носия и изрисувано лице. Освен първомартенските произведения, в благотворителния базар участват и сувенири, които могат да се ползват като подарък за 8-ми март – Международния ден на жената. Такива са бутилки и пана от декупаж, гондоли от кора на дърво и други.

Атрактивни изделия са подковите за късмет от вълна, както и мини метли от естествени материали. Вярванията казват, че те гонят лошите сили от дома. Цените в благотворителния базар са символични – от 1 лев до 10 лева. Традиционно своят принос за благородната кауза отдаде и Кичка Симеонова – представител на Историческия музей в Кърджали.

Тази година, освен с обичайните мартеници, тя се включи в изложбата с дарение на ръчно изплетени шапки. Други участници в инициативата са първокласници от асеновградското ОУ „Петко Каравелов“. Изложбата бе открита днес /21.02.17 г./ в Исторически музей-Асеновград.

Желаещи да станат част от благотворителността, имаше още преди обявяване на началото на събитието. Всички събрани от мартенската изложба-базар средства ще бъдат ползвани за нуждите на потребителите от Дневнияцентър в града. Всеки, който иска да бъде „съучастник“ в благотворителната инициатива, може да си избере и да закупи изделие от фоайето на Исторически музей-Асеновград, където е разположена изложбата. Тя ще бъде изложена там до 01.03.17 г., включително. В случай на засилен интерес, от страна на граждани и гости, базарът ще бъде отворен още седмица, след това.

Ръчното метене в Асеновград замени машинното

Повече от един тон и 100 килограма пясък бяха извозени на депото в рамките на два часа, след като започна машинното метене по улиците н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com