Компостираща инсталация трябва да заработи до 2022 г. в Асеновград

2972
Компостираща инсталация трябва да заработи до 2022 г. в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Компостираща и сепарираща инсталация по проект на обща стойност над 13 200 000 лева ще бъде изградена в Асеновград. Съоръжението ще обслужва общо 5 общини, сред които Куклен, Садово, Първомай и Лъки. Те са и партньори по проекта. „Всички общини и други институции в България, които депонират отпадъци, трябва да намалят драстично количествата им - с повече от 35% на 100%. В проекта се предвижда след изграждането на съоръжението в Асеновград намалението да е до 50%. Анализи са показали, че 12 000 тона от общо 36 000 тона, депонирани на година, са зелени и хранителни отпадъци.

Полученият от обработката на инсталацията компост може да бъде продаден или да се ползва за наторяване на почвата. Сепариращата инсталация пък разделя отпадъците, които подлежат на рециклиране - пластмаса, желязо, хартия, стъкло. Целта е само тази част от отпадъците да бъде депонирана в клетката на депото, която към момента е с капацитет за 10 години. След изграждане на съоръжението ще се цели той да се увеличи двойно - до 20 години. Община Асеновград е сключила договор за проектиране с фирма, избрана преди няколко години чрез провеждане на процедура, като крайният срок за представяне на работен проект изтича след около 20 дни.

Обществена поръчка за проект за компостираща инсталация обяви Община Асеновград

Обществена поръчка за проектно предложение за изграждане на компостираща система обяви Община Асеновград. Подборът на проектите ще се и...

При одобряване на проектното предложение ще стартират обществени поръчки за: избор на изпълнител; избор на оборудване; доставка на съдове и съответно - машини, които да ги обслужват. Такива ще бъдат раздадени на населението, като в тях ще се събират разделно зелен и хранителен отпадък. Предвиденият за 5-те общини брой на съдовете е около 600. Това обясни заместник-кметът на града инженер Стоян Димитров, който е ръководител на проекта. Той посочи, че се предвижда новоизградената инсталация да бъде разположена на територията на настоящото депо за отпадъци в община Асеновград.

Финансиране от ЕФРР – около 8 360 000 лева. Национално съфинансиране – близо 1 480 000 лева. Собствен принос – малко над 1 200 000 лева, а възстановим от НАП ДДС: около 2 175 000 лева. Срокът, в който инсталацията трябва да е готова, е 47 месеца (или до януари 2022 г.). Месец юни на същата година пък е крайната дата, до която съоръжението трябва да бъде въведено в експлоатация. Ако това не се случи, на общинската администрация може да бъдат наложени санкции. Водещата община в проекта е Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com