5 неща, които трябва да се знаят за изборите в Израел

9899
5 неща, които трябва да се знаят за изборите в Израел
Снимка: БГНЕС

Израелците вече се отправиха към изборните урни, за да гласуват днес за 20-ия парламент /Кнесет/. Има обаче няколко ключови неща, на които трябва да се обърне внимание, съветва "Таймс ъв Израел", цитиран от БГНЕС.

1. Твърде близко преди вота

Преди да станат известни окончателните резултати от вота , проучвания на общественото мнение показват, че предварителните резултати на основните играчи остават твърде близки. Партията Ликуд на израелския премиер Бенямин Нетаняху изостава зад лявоцентристкия Ционистки съюз /ЦС/ на Исак Херцог с няколко процента и се очаква да се нареди втора по спечелени гласове. Пет от шестте анкети , огласени в петък, дават на ЦС преднина от 4 депутатски места, което ще рече, че тази партия ще има в следващия Кнесет между 24 и 26 места, а Ликуд – 20-22. Шестото проучване на общественото мнение на израелския новинарски сайт Walla сочи, че ЦС ще бъде с две места пред Ликуд – съотношението щяло да бъде 25:23.

Нетаняху, който се добра до удобна победа на последните избори през 2013 г., беше ударен болезнено от високите жизнени разходи в Израел, тежка жилищна криза и неговото отношение към връзките със САЩ и по отношение на иранската ядрена заплаха. Херцог изгради своята кампания, атакувайки по тези направления, но недостатъчното обаяние не му позволи да увеличи водачеството си при анкетите. Още по-важно е, че не се предвижда нито Ликуд, нито ЦС да спечелят повече от ¼ от 120-те места в Кнесета. Т.е. за да стане някой премиер, трябва да съшие коалиция на мнозинството. Поради което...

2. Победител във вторник може да не е партията с най-много гласове.

При сегашния вот не става дума за надбягване между две партии. И победителят няма да е партията с най-много гласове, а този, който успее да обедини няколко малки партии в управляваща коалиция. През 2009 г. Нетаняху стана премиер, въпреки че Ликуд се класира втора на изборите. Очаква се 11 партии да прескочат бариерата от 3,25%, което е необходимо за влизане в парламента. Диапазонът е от Обединена арабска листа през ревностно лявата партия Мерец до Шас и прозаселническата Еврейски дом. Около половината от тях са дясноцентристки или религиозни и традиционно са били в политическа клика с Ликуд. Другата половина са лявоцентристки или арабско-израелски.

3.Обикновено има изненада в нощта след вота.

Предизборните анкети са стабилни като резултати през последните няколко месеца, но това не означава, че знаем какъв ще е изборният резултат утре. Близо ¼ от избирателите , твърдят някои от проучванията на общественото мнение, не са направили своя избор. При последните няколко вота много от тези избиратели завиха към партия, която спечели по-добър от предвиждания резултат. През 2013 г. такава партия стана Йеш Атид, за която преди вота се сочеше евентуален резултат от 12 до 13 депутатски места, и която спечели 19. През 2013 г. това беше центристката Кадима, която спечели 28 места след предвидени 23, и излезе на първо място /но след това остана в опозиция/. през 2006 г. това стана с малко известната Пенсионерска партия, която спечели седем места главно поради протестния вот. Ако избирателите донесат изненада, това би могло да катапултира неочаквана партия до непредвидена известност и да усложни коалиционната математика както на Херцог, така и на Нетаняху.

4. Очакване партията на израелските араби, Съвместна арабска листа, да направи сензация.

Законът, повишаващ прага за влизане в парламента от миналата година, принуди четири арабски партии – от ислямистката Та`ал до арабско-израелската комунистическа Хадаш – да се обединят в Съвместна листа. Обединението превърна Съвместна листа в главна политическа сила, която, изглежда, е готова да съживи израелците от арабски произход – те обикновено имат доста по-ниско участие при избори от израелските евреи. Съвместна листа според проучванията се нарежда на трето място и може утре да се окаже с 15 депутатски места. Съвместна листа има намерение да остане в опозиция каквото и да стане, но въпреки това тя може да окаже влияние върху формирането на следващото правителство чрез предотвратяване десницата да оформи мнозинство от 61 места. Този сценарий може да доведе до сформиране на правителство на националното единство от Ционистки съюз и Ликуд, което би превърнало Съвместна листа в най-голямата опозиционна партия.

 

5. Ще разберем кой ще е следващият премиер след няколко седмици.

За разлика от изборите в САЩ, при които ясният кандидат обикновено стига до успех, вторник е само фаза в проточения процес в Израел. След подаването на гласовете, партиите ще се обединят зад предпочитания от тях премиер, независимо от това кой е първи. Президентът на Израел след това ще избере партийния лидер с най-голям подкрепящ го блок за сформиране на правителство. Избраният водач разполага с до два месеца за сформирането на коалиция на мнозинството, един непредвидим процес, по време на който се сключват сделки, а министерски и други влиятелни постове се поделят. През 2013 г. след изборите в края на януари управляваща коалиция беше сформирана чак в средата на март, въпреки че Нетаняху спечели с голяма разлика. Учени мъже предричат преизбиране на Нетаняху, тъй като дясноцентристкият блок отново може да спечели мнозинство – дори ако Ликуд остане на второ място. Но след като при няколко партии остава неизвестно кой кандидат ще подкрепят, остава невъзможно да се знае как ще се разиграе надпреварата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com