X
 
 

Анкара и Рим искат постоянно прекратяване на огъня в Либия

510 0
Анкара и Рим искат постоянно прекратяване на огъня в Либия
Снимка: Getty Images / Guliver
Турският президент Реджеп Ердоган и италианският премиер Джузепе Конте призоваха за постоянно прекратяване на огъня в Либия след среща в Анкара в понеделник, предаде AFP.

"Ние полагаме усилия прекратяването на огъня да бъде постоянно", каза Ердоган на телевизионна пресконференция ден след установяването на крехко примирие.

Примирието в Либия отвори летището в Триполи

Летището на либийската столица, затворено от миналата седмица, отвори врати. Това стана след примирието, което влезе в сила след девет ...

"Обсъдихме спешната необходимост от прекратяване на ескалацията на терен, за да се гарантира трайно прекратяване на огъня", каза Конте.

"Примирието може да се окаже несигурна мярка, ако не бъде включено в по-големи колективни усилия на международната общност, насочени към гарантиране на единството, стабилността, суверенитета на Либия", добави той.

Ердоган и Конте се срещнаха, докато ръководителите на враждуващите в Либия сили се събраха в Русия, където се очакваше да подпишат споразумение преди международна среща на върха, която трябва да се проведе по-късно този месец в Берлин.

Ердоган каза, че се надява силите на Организацията на обединените нации да помогнат за налагането на примирието.

Гърция: Действията на Турция я тласкат към изолация

Външният министър на Гърция Никос Дендиас разкритикува дейността на Турция в Беломорието и Източното Средиземноморие, като заяви, че тя...

"В момента разговорите продължават в Москва", каза той. „От известно време имам информация от приятелите си, че разговорите продължават в положителна посока.

"Смятам, че ще бъде правилен ход, ако на ООН бъде поставена за задача като наблюдател да поддържа решително мирния процес."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители