Асад: Поддръжката на западни страни за ИД е "доказан факт"

4874
Асад: Поддръжката на западни страни за ИД е "доказан факт"
Снимка: Getty Images / Guliver

Идеята на Турция за създаване на „безопасна зона“ по границата със Сирия бе определена от сирийския президент Башар Асад като „неприемлива“.

Първият дипломат на Анкара Феридун Синирлиоглу заяви, че Турция и САЩ са съгласували създаването на „безопасна зона“ в Северна Сирия. В случай на проникване на бойци на джихадистката групировка „Ислямска държава“, или на Кюрдската работническа партия (ПКК) в зоната, силите на САЩ и Турция ще нанесат удари по техни позиции. От държавния департамент на САЩ уточниха, че в съответните споразумения ще се отдели повече внимание на използването на турската военна инфраструктура.

САЩ предупредиха Кремъл, че Башар Асад няма място в коалицията срещу ИД

Вашингтон предупреди Русия, че сирийският лидер Башар Асад няма място в операциите на коалицията срещу групировката „Ислямска дър...

„Ако приемем, че на границата с Турция няма да има терористи, това означава, че те ще се установят в други райони. Подобна реторика е неприемлива за нас. Тероризмът трябва да бъде унищожен навсякъде. Повече от три десетилетия ние призоваваме към създаване на международен съюз за борба с тероризма“, заяви Башар Асад в интервю за руски медии.

Сирия е готова да си сътрудничи с която и да било страна в борбата с „Ислямска държава“, включително със Саудитска Арабия, Турция и САЩ, ако те променят своята политика и реално противодействат на тероризма, посочва Асад.

„Такива страни като Турция, Катар, Саудитска Арабия, а също Франция, САЩ и други западни държави, които покровителстват терористи, не могат сами да водят борба с тероризма. Не бива едновременно да си против терористите и заедно с тях“, казва сирийският президент.

Според Асад, поддръжката на западни страни за терористичните групировки „Джебхат ан Нусра“ и „Ислямска държава“ е „доказан факт“. Турция, която е в тесни връзки със Запада, ги подкрепя с оръжие, пари и доброволци. „Турският президент Реджеп Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу и крачка не могат да направят, без да я съгласуват, преди всичко със САЩ, както и с други западни страни“, посочва Асад.

През 2012 г. Западът е игнорирал предложение на Русия за оттеглянето на Асад?

Бившият президент на Финландия, лауреат на нобелова награда и участник в преговорите на ООН относно кризата в Сирия Марти Ахтисаари съо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com