Франция издаде заповед за арест на сирийския президент Башар Асад

1626
Франция издаде заповед за арест на сирийския президент Башар Асад
Снимка: Getty images/Guliver

Франция е издала международна заповед за арест на сирийския президент Башар Асад, обвинен в съучастие в престъпления срещу човечеството заради химически нападения през 2013 г. Новината съобщи в сряда AFP, цитирайки съдебен източник и ищци по делото.

Информацията гласи, че Асад е заподозрян и в съучастие във военни престъпления за нападенията, за които опозицията в Сирия обвинява режима и при които през август 2013 г., по време на гражданската война, край Дамаск загинаха над 1400 души.

Още: Сирия: как Асад се възползва от войната в Близкия Изток

Издирва се и братът на Асад

Издадени са и международни заповеди за арест на брата на Асад - Махер, фактически ръководител на сирийска елитна военна част, и на двама генерали от въоръжените сили на Сирия под контрола на президента.

Припомняме, че Башар Асад, лидер на партия "Баас", е президент на страната от 2000 г. насам. Режимът му е подкрепян от Русия и Иран.

Още: Русия и Иран в тясна координация с цел изгонване на САЩ от Сирия

Химическите атаки

Франция претендира за световна юрисдикция по отношение на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Звеното на парижкия съд, занимаващо се с престъпления срещу човечеството, разследва от 2021 г. насам химическите атаки, за които Асад е обвинен.

Още: Десетки жертви след удар с дрон във военно училище на режима на Асад (ВИДЕО)

Проверката е извършена след подадена жалба от неправителствената организация Сирийски център за медии и свобода на изразяване (SCM), адвокатската асоциация Инициатива за справедливост на отвореното общество (OSJI) и Сирийския архив - орган, който документира нарушенията на правата на човека в близкоизточната страна.

Снимка: Getty Images/Guliver

"Независима юрисдикция признава, че химическата атака не би могла да се случи без знанието на сирийския президент, че той носи отговорност и трябва да бъде подведен под отговорност", каза президентът на SCM той пред AFP.

Делото срещу Асад и останалите е подкрепено от разкази на преки свидетели и задълбочен анализ на командната верига на сирийската армия. През 2013 г. активисти публикуваха в YouTube любителски видеоклипове, за които се твърди, че показват последиците от нападението, включително кадри с десетки трупове, много от които на деца.

От други кадри пък се видяха деца в безсъзнание, хора с пяна на устата и лекари, които им дават кислород, за да им помогнат да дишат.

Още: Защо протестите в Сирия нямат шанс да разклатят властта на Асад? (ВИДЕО)

Сцените предизвикаха възмущение и осъждане по целия свят. По-късно излезе доклад на ООН, в който се посочва, че има ясни доказателства за използването на газ зарин. Той е безцветна течност, без миризма и без вкус, и се използва като химическо оръжие - бойно отровно вещество с нервно-паралитично действие. Класифициран е като оръжие за масово поразяване съгласно резолюция 687 на ООН.

През 2013 г. Сирия се съгласи да се присъедини към Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и да се откаже от всички тях. Оттогава ОЗХО обвинява Дамаск за поредица от химически атаки по време на гражданската война. Сирийското правителство отхвърли обвиненията, които предизвикаха и правни жалби в Германия и други европейски държави.

Гражданската война в Сирия избухна през 2011 г., след като репресиите на Асад срещу мирни демонстранти прераснаха в смъртоносен конфликт, привлякъл чуждестранни сили и джихадисти. Във войната са убити повече от половин милион души и е разселено половината от населението на страната отпреди 2011 г.

Още: В Сирия е все по-горещо: Задава се нова гражданска война (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com