Хутите и йеменското правителство се споразумяха за спиране на огъня

2151
Хутите и йеменското правителство се споразумяха за спиране на огъня
Снимка: Getty Images/ Guliver

Хутите и йеменските правителствени служители са се съгласили да започнат спиране на огъня в навечерието на подновените мирни преговори, които се очакват да започнат през април. Споразумението за спиране на огъня в най-скоро време идва, след като хутите се срещнаха с представителя на ООН в Йемен, Исмаил Улд Шейх Ахмед в йеменската столица Сана, съобщава АП.

Длъжностни лица заявиха, че хутите са се съгласили да изпълнят резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която изисква от тях да свалят оръжията си и да се оттеглят от териториите, които завзеха, включително столицата.

Йеменската армия затяга контрола над третия по големина град в страната, Таиз

Йеменските сили, лоялни на президента Абд Рабу Мансур Хади, са завзели военни и правителствени сгради в град Таиз, след пробив на воден...

В навечерието на срещата си с хутите, Ахмед проведе разговори с йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади в столицата на Саудитска Арабия, Рияд. Преговорите, насрочени за април, ще стартират отново първия кръг от разговори, който приключи внезапно през декември 2015, без постигане на конкретни стъпки.

Йемен е арена на насилие от септември 2014 година, когато подкрепени от Иран бунтовници – хутите – които отдавна обвиняват правителството в Сана в маргинализация, щурмуваха столицата Сана и принудиха международно признатото правителство на Абд Рабу Мансур Хади да се изтегли на юг към пристанищния град Аден. Водена от Саудитска Арабия коалиция започна бомбардировки над позиции на хутите в цял Йемен през март 2015 година, но бунтовниците продължават да държат части от страната, включително столицата. Правителството на Хади обяви за временна столица Аден.

В петък (18 март) ООН заяви, че саудитските нападения са отговорни за смъртта на по-голямата част от цивилните жертви, които към днешна дата са 3200 души.

Автор: Руслан Трад

17 предполагаеми членове на "Ал Кайда" са убити в Йемен

Най-малко 17 предполагаеми членове на „Ал Кайда“ са убити през нощта в Южен Йемен, предаде Reuters. При въздушните удари, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com