Африканците са по-нещастни от всякога – и това е добре

3655
Африканците са по-нещастни от всякога – и това е добре
Снимка: Getty Images/Guliver

Икономическата ситуация в много африкански страни бавно се подобрява, но това не прави жителите им по-щастливи. Според индекса на ООН повечето от най-нещастните държави в света се намират в Субсахарска Африка.

Подреждането се извършва на база няколко фактора – БВП, продължителност на живота, социална подкрепа, прозрачност на управлението, свобода и др. Данните чертаят мрачна картина за Африка. Осем от десетте държави в дъното на класацията са на този континент.

10-те най-нещастни страни:

Мадагаскар

Танзания

Либерия

Гвинея

Руанда

Бенин

12 души загинаха при атака в хотел в Кот д' Ивоар

В Кот д'Ивоар е бил нападнат хотел в популярния за чуждестранните туристи курорт Гран Басам, предаде AFP. Не се знае колко хора са бил...

Афганистан

Того

Сирия

Президентът на Ангола слиза от поста след 40 години управление

Държавният глава на Ангола Хосе Едуардо душ Сантуш възнамерява да се оттегли от поста през 2018 г., след близо 40-годишен мандат като п...

Бурунди

Но масовото нещастие може да се обвърже с растящата осъзнатост на младите африканци, които стават все по-критични към грешките на своите правителства, лидери и местни институции. Друг фактор е увеличаващият се достъп до интернет. Платформи като Facebook и Twitter трупат популярност и осигуряват на младежите по-широк поглед към останалия свят, пише Quartz.

Африканците все по-често оказват натиск върху лидерите си за реформи и повишаване на стандарта на живот. Да, резултатите са противоречиви, но тенденцията е налице. В Южна Африка, втората най-развита икономика на континента, президентът Джейкъб Зума бе остро критикуван за своите политики, които доведоха до протестите #ZumaMustFall.

Младите нигерийци също превърнаха социалните мрежи в платформа за политически обсъждания. Вероятно затова в момента властите в страната се опитват да прокарат закон, който цензурира мрежите. Всъщност цензурата е на дневен ред в доста държави на Черния континент. В Уганда, където 77% от населението е до 30-годишна възраст, президентът Мусевени блокира Twitter и WhatsApp по време на изборите миналия месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com