ИД е изгубила контрола над поне 3 петролни находища в Ирак

5073
ИД е изгубила контрола над поне 3 петролни находища в Ирак

Радикалната джихадистка групировка "Ислямска държава" е изгубила контрола над най-малко три големи петролни полета в Ирак и вече експлоатира само едно, пише германският вестник "Зюддойче Цайтунг, който се позовава на доклад на германските разузнавателни служби.

Прогонени в края на март от иракските сили от стратегическия северен град Тикрит, джихадистите използват вече само 5% от капацитета за добив, който имаха в началото на своето присъствие в Ирак, твърди баварското издание на базата на доклада. Според този източник ИД е изгубила контрола над поне три големи петролни находища, включително Химрин и Аджеел, които ислямистката организация е подпалила, както се вижда на сателитни снимки от миналия месец.

"В очите на германското разузнаване това е доказателство, че ИД не вярва самата, че ще може бързо да си върне контрола над тях". Джихадистите от групировката са запазили контрола си само над петролното находище Каяра, което е с капацитет около 2000 барела дневно", пише още в доклада на германските разузнавателни служби.

Арабски медии: Ислямска държава е бесният вълк на САЩ

В арабските медии отново се появиха статии за възможните връзки на лидера на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) Абу Ба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com