Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборите в Ирак се печелят от крайни партии

14 май 2018, 07:50 часа • 1777 прочитания

Двете антисистемни партии създадоха изненада на парламентарните избори в Ирак като изпревариха партията на премиера Хайдар ал Абади, сочат предварителните резултати, според АФП.

Невижданият съюз между религиозния шиитски водач Муктада Садр и комунистите излезе начело, следван от листата на възпитаниците на Хаш ал Шааби, решаващ съюзник на армията за победата срещу групировката "Ислямска държава", уточнява БГНЕС.

Садр е изключително известно име в Ирак, като той се сдоби с популярност и сериозна власт след инвазията на САЩ в страната, с която беше свален Саддам Хюсеин. Бащата и чичото на Муктада са били Велики аятоласи. Семейство ал-Садр е било винаги в опозиция на режима на Садам Хюсейн.

Садр, който е яростен противник на американската инвазия, има своя собствена армия - Армията на Махди, като сред последователите си има статут на пророк. Привържениците на Садр водеха дори боеве с иракски и американски сили за сигурност през 2004 година, но това беше бързо прекратено и Садр официално заяви намерение да направи партия. Армията на Махди обаче се включва и във военните действия в Сирия - на страната на режима на Башар Асад. Заедно с Али ас-Систани и с Абдул Азис ал-Хаким от Висшия ислямски съвет на Ирак той е една от най-влиятелните религиозни и политически фигури в страната без държавен пост.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес