Китаец е тестван позитивно за сравнително нов вирус, чакат се пробите на още 32-ма

9868
Китаец е тестван позитивно за сравнително нов вирус, чакат се пробите на още 32-ма
Снимка: Getty Images/Guliver

Човек от китайската провинция Юнан е починал, докато се е връщал на работа в провинция Шандун с автобус в понеделник. Той е бил тестван позитивно за хантавирус. Останалите 32-ма души в автобуса също са били тествани и резултатите все още не са известни, предаде БНР.

Хантавирусите (Hantavirus) са род РНК вируси, които принадлежат към семейство Binyaviridae. Вирусът се разпространява посредством вектор гризачи, което го прави уникален в своето семейство, и може да причини разнообразни болестни състояния. Реално, за да се зарази човек, трябва да е в контакт с урина, кръв или месо от болен гризач - т.е. малка вероятност. От 1993 до 2017 година в САЩ има само 728 разболели се от хантавирус, по официални данни.

Името хантавирус идва от името на корейската река Хантан, където вирусът Хантаан (един от хантавирусите) за първи път е изолиран от д-р Хо Уонг Лий и неговият екип. Болестта, която вирусът причинява, е наречена Хеморагична треска с бъбречен синдром (ХТБС) и терминът се използва от Световната здравна организация. 

Хантавирусите са сравнително новооткрит род вируси: първите описани случаи на ХТБС са от Корейската война в началото на 1950-те. През 1993 г. е регистрирана нова болест, зад която стои член на рода на хантавирусите – Хантавирусен сърдечно-белодробен синдром (ХСБС).

При бъбречния синдром инкубационният период трае 2 – 4 седмици при хората. Докато болестта се влоши, се минава през 5 фази: фебрилна, хипотензивна, олигурна, диуретична и фаза на възстановяване. Сърдечно-белодробният синдром се пренася през урината или слюнката за гризачите, а за хората чрез заразен въздух. Той често е смъртоносен. Симптомите са подобни на тези на бъбречния синдром и включват тахикардия и тахипнея.

Междувременно общият брой на заразените в Китай с коронавируса Covid-19 достигна 81 171, като през последните 24 часа са регистрирани 78 нови случая. Броят на смъртните случаи пък се увеличи със 7 и достигна 3 277.

The Epoch Times: Китай закрива 21 милиона мобилни абонати?

Над 21 милиона мобилни абонати и 840 000 стационарни телефонни абонати в Китай са закрити през последните три месеца, като това сочат о...

Националната здравна комисия на страната (NHC) посочи, че в китайската провинция Хубей, от където тръгна заразата с коронавирус, е отчела само едни случай през последните 24 часа.

Здравната комисия в китайската провинция Хубей обяви, че ограниченията за пътуване в и извън района ще бъдат премахнати на 25 март, тъй като през последните няколко седмици има рязко намаляване на броя на инфекции.

Отмяната на ограниченията в района обаче изключват град Ухан, откъдето произхожда смъртоносния коронавирус, като градът ще трябва да остане в режим на карантина до 8 април.

Темата за коронавируса продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com