КНДР обяви победа над САЩ заради дискусия за правата на човека в ООН

1042
КНДР обяви победа над САЩ заради дискусия за правата на човека в ООН
Снимка: Getty Images/Guliver

КНДР смята, че е удържала победа над САЩ и техните съюзници в "политическата и военна конфронтация". Това съобщи постоянният представител на страната в ООН в писмено изявление по повод заседанието на Съвета за сигурност на организацията, на което бе обсъдено нарушаването на правата на човека в Северна Корея.

"Ако САЩ и другите враждебни сили се надяват, че ще сплашат Северна Корея с обсъждането на въпроси относно правата на човека пред Съвета за сигурност, то техните мечти няма да се сбъднат. Техният подъл заговор не може да уплаши КНДР. Ние отричаме и осъждаме остро това заседание, което не е нищо повече от акт на отчаяние на враговете ни, губещи в политическата и военна конфронтация със Северна Корея, станала ядрена сила", посочва се в документа, цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Южна Корея пуска оръжейните си заводи на пълна мощност

Заради редовните опити с балистични ракети на КНДР Южна Корея пуска оръжейните си заводи на пълна мощност като укрепва своята лидерска ...

От севернокорейската дипломатическа мисия подчертаха още, че обсъждането на въпроси за правата на човека в Съвета за сигурност е в разрез с Хартата на ООН, както и противоречи на мнението на "мнозинството от държави членки на организацията".

"Това е явно доказателство, че Съветът за сигурност се е превърнал в инструмент в ръцете на САЩ, а доверието на международната общност е достигнало своето дъно. Това показва и спешната необходимост от реформа на Съвета", допълниха още от постоянното представителство на КНДР.

В понеделник, 11 декември, Съветът за сигурност на ООН проведе открито заседание, на което бяха обсъдени нарушенията на правата на човека в КНДР, въпреки неодобрението на Русия, Китай и Боливия. За да бъде дадено начало на дискусията по въпроса, трябваше да се упражни процесуално право на глас, по време на което трите страни се противопоставиха на инициативата на САЩ и техните съюзници. Те обаче бяха малцинство.

Обяснявайки позицията на Москва, заместник-постоянният представител на Русия в ООН Евгений Загайнов припомни, че "Съветът за сигурност никога не е бил и в момента също не е част от обширния инструментариум на ООН в областта на защитата и насърчаването на правата на човека", както и че "дейността му не е предназначена да изготвя и представя анализ на ситуацията в тази сфера". Загайнов допълни още, че в полезрението на Съвета "трябва да бъдат само проблеми, които представляват реална заплаха за световния мир и международната сигурност".

"Регулярното насаждане на странични въпроси в дневния ред неминуемо ще доведе до разсейване на вниманието сред страните в Съвета и ще намали неговата ефективност. Освен това ще засили и по-нататъшните критики по адрес на Съвета относно политизирането и двойните стандарти на работата му, което ще отслаби доверието в Съвета като цяло", каза дипломатът след срещата. Той подчерта, че, имайки предвид напрежението на Корейския полуостров, основната задача на Съвета за сигурност на ООН в момента е да се грижи за постигането на политическо решение относно мира в региона.

САЩ обявиха условията си за преговори с КДНР

Въпросът за преки преговори между САЩ и КНДР няма да се разглежда докато Пхенян не започне процес за премахване на ядреното си оръжие. ...

От своя страна пък посланикът на САЩ Ники Хейли настоя, че поддържането на мира и сигурността е неразделно свързано с правата на човека.

"Ако се вгледаме в историята, ще установим, че всяка страна, която не се е интересувала от своят народ, в края на краищата се е оказвала обхваната от конфликти. Били сме свидетели повече от веднъж на това явление", каза тя, вземайки за пример ситуацията във Венецуела и Сирия.

Според дипломатът, властите в Северна Корея "са разработили твърде жестока класова система за контролиране и потискане на волята на народа".

"Режимът принуждава севернокорейския народ да работи по 14 часа на ден, шест или седем дни в седмицата, често безплатно. Отсъствието от работа пък се наказва със затваряне в трудов лагер за срок от шест месеца до две години", коментира Хейли.

Като доказателство за твърденията си тя цитира историите на дезертьори от Северна Корея, част от които бяха поканени да вземат участие в заседанието на Съвета за сигурност. "Длъжни сме да разкажем историите им, за да може светът да разбере какво се случва в" черната кутия ", наречена Северна Корея", заключи тя.

Япония се готви да ускори разполагането на ПВО заради КНДР

Правителството на Япония може да ускори процеса на разполагане на американската противоракетна система Aegis Ashore заради заплахата от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com