Ледът около Антарктида се е свил до най-ниските нива в историята

1536
Ледът около Антарктида се е свил до най-ниските нива в историята
Снимка: NSF/Josh Landis

Площта на ледената покривка около Антарктида се е свила до рекордно ниско ниво за последните 44 години, съобщи вестник „Гардиън“.

Според сателитни данни топенето на леда около 18 000-километровата брегова линия на Антарктида продължава и "към 25 февруари покритието му се е свило до нов рекорден минимум от 1,79 млн. кв. км" - исторически минимум от началото на сателитните наблюдения, започнали през 1979 г. По този начин предишният рекорд е счупен със 136 000 кв. км, което е два пъти повече от площта на остров Тасмания.

Всяка година крайбрежните води на континента се променят значително, като през септември морският лед достига максимална площ от около 18 млн. кв. км, а през февруари спада до малко над 2 млн. кв. км.

Но всичките четири десетилетия на сателитни наблюдения никога не е имало по-малко лед около континента, отколкото през миналата седмица.

Според експерта Уил Хобс от Австралийския университет в Тасмания "наблюдаваме по-малко лед. Това е циркумполярно (принадлежащо към една от полярните зони на Земята) събитие", каза той.

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ тръгна към остров Дисепшън

Българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) тръгна за остров Дисепшън тази сутрин.&nb...

Съдбата на Антарктида - особено на леда на сушата - е важна, тъй като континентът притежава достатъчно лед, за да повиши морското равнище с много метри, ако се разтопи. Една от основните области на безпокойство е значителната загуба на лед около моретата Амундсен и Белингхаузен в западната част на континента. По-силните явления от типа "Ел Ниньо" могат да ускорят необратимото топене на антарктическия лед, сочи изследване.

В района на Антарктида се намира ледникът Тейтс, известен като "ледника на Страшния съд", в случай на чието топене нивото на Световния океан може да се повиши с половин метър.

Антарктида е трудна за изучаване не само поради отдалечеността си, но и поради предизвикателствата, свързани със събирането на данни около континент, изложен на огромни колебания във ветровете и бурите от всички страни.

"Антарктида може да изглежда далечна, но промените около нея могат да повлияят на глобалния климат, а топящите се ледени покривки засягат крайбрежните общности по целия свят", заявява климатологът Ариан Пурич от австралийския университет Монаш. "Всички модели предвиждат, че със затоплянето на климата очакваме антарктическият морски лед да намалее", казва тя. "Всеки трябва да е загрижен за това, което се случва в Антарктида."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com