Топенето на ледовете в Гренландия повиши риска от наводнения по света

5202
Топенето на ледовете в Гренландия повиши риска от наводнения по света
Снимка: Getty Images/Guliver

3,5 трилиона тона от ледената покривка на Гренландия, които са се разтопили през последното десетилетие, са повишили нивото на световния океан с един сантиметър. Това увеличава риска от наводнения в световен мащаб, показва ново изследване, цитирано от БГНЕС.

Ледената покривка на най-големия остров в света съдържа достатъчно замръзнала вода, за да повдигне океаните с около 6 метра в световен мащаб, а екстремните явления на топене там зачестяват от поне 40 години.

Въпреки че това е едно от най-изследваните от климатолозите места на Земята, изследването от понеделник е първото, което използва сателитни данни за откриване на оттичането на ледената покривка на Гренландия. В списание Nature Communications изследователите посочват, че през последните четири десетилетия оттокът на вода от топящите се ледове в Гренландия се е увеличил с 21 %.

На ледник в Гренландия за първи път заваля дъжд

Дъждът е регистриран на изследователската станция, разположена на най-високата точка на ледения щит на Гренландия. Това се случва за пъ...

Още по-поразително е, че данните, предоставени от Европейската космическа агенция, показват, че от 2011 г. насам ледената покривка е загубила 3,5 трилиона тона лед, което е достатъчно, за да повиши нивото на океаните в световен мащаб и да изложи крайбрежните общности на по-висок риск от наводнения. Една трета от загубата на лед през последното десетилетие е настъпила само през две горещи лета - 2012 г. и 2019 г. - показва изследването.

Снимките показват значителни годишни вариации в топенето на леда и в съчетание с данните за температурата показват, че горещите вълни са все по-важна причина за загубата на лед -- над и извън глобалното повишаване на температурата.

Например през 2012 г., когато промени в атмосферните условия доведоха до необичайно топъл въздух, който се задържа над ледената покривка в продължение на седмици, бяха загубени 527 милиарда тона лед.

"Както видяхме и в други части на света, Гренландия също е уязвима при увеличаване на екстремните метеорологични явления", казва Томас Слейтър от Центъра за полярно наблюдение и моделиране към Университета в Лийдс и водещ автор. "Със затоплянето на климата е разумно да се очаква, че случаите на екстремно топене в Гренландия ще се случват по-често."

Огромно парче лед се откъсна от най-големия ледник в Гренландия

Огромно парче лед, по-голямо по площ от френската столица Париж, се е откъснало от най-големия леден шелф в Арктика. Това е станало зар...

Предвиждането на това, колко ще допринесе топенето на Гренландия за повишаване на морското равнище, е пословично трудно за учените, които трябва да вземат предвид и потенциалното покачване, причинено от топенето на други ледници на сушата. Освен това, със затоплянето на океаните водата се разширява и също допринася за повишаване на нивото на моретата.

Авторите на доклада заявиха, че сателитните данни са им позволили бързо и точно да изчислят колко лед е загубила Гренландия през дадена година и да го превърнат в еквивалент на покачване на морското равнище.

"Оценките на моделите сочат, че ледената покривка на Гренландия ще допринесе с 3-23 см за повишаване на нивото на световния океан до 2100 г.", казва съавторът Амбър Лийсън, старши преподавател по наука за данните за околната среда в британския университет Ланкастър.

"Тези нови космически оценки на оттичането ще ни помогнат да разберем по-добре сложните процеси на топене на леда... и просто ще ни позволят да прецизираме оценките си за бъдещото покачване на морското равнище."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа