По екзитполове: Изглежда Нетаняху ще има шанс да поеме по-здраво управлението в Израел

1367
По екзитполове: Изглежда Нетаняху ще има шанс да поеме по-здраво управлението в Израел
Снимка: Getty Images / Guliver

Партията на сегашния израелски премиер Бенямин Нетаняху „Ликуд” води в изборите за Кнесет с 31 мандата, докато „Аш Атид” е на второ място с 18 мандата, според данните на екзитполовете на телевизионната и радиокомпания KAN.

"Кахол Лабан", партията на израелския министър на отбраната и заместник-премиер Бени Ганц, преодолява електоралната бариера на изборите за Кнесет, спечелвайки 7 места, според същата изходната анкета.

Пети избори в Израел се провеждат днес за последните две години

Предсрочни парламентарни избори се провеждат в Израел днес и ще бъдат четвъртите от 09.04.19 г. насам, съобщава БГНЕС. Въз основа на ре...

Малко по-късно обаче Нетаняху обяви "огромна победа" за десницата, въпреки че социологическите прогнози показват, че той може да не успее да си осигури мнозинство в парламента.

Изглежда партията на Нетаняху "Ликуд" и нейните съюзници да получат 53 или 54 места в 120-местния Кнесет. Партиите, които са против оставането на Нетаняху на поста министър-председател, изглежда ще спечелят 59 места.

Лидерът на партия "Ямина" Нафтали Бенет, чиято подкрепа до голяма степен определя способността на партията "Ликуд" на Бенямин Нетаняху да формира управляваща коалиция, заяви, че ще направи това, което е "добро за Израел". "Ще направя само това, което е полезно за държавата Израел", цитира Бенет Едиот Ахронот, чиято партия, според изходната анкета, получава 7 мандата. В същото време Бенет не каза директно дали ще подкрепи Нетаняху.

Централната избирателна комисия на Израел не очаква всички гласове да бъдат преброени преди сряда следобед поради ограниченията, свързани с коронавируса.

Предсрочни парламентарни избори се провеждат в Израел и са петите от 9 април 2019 година, посочва БГНЕС. Въз основа на резултатите от гласуването ще бъде определен съставът на 120-местния Кнесет (парламент), след което ще започне процедурата за формиране на правителствена коалиция и ако тя е успешна, формиране на ново правителство и нов министър-председател, който ще положи клетва.

Израел: Дронове ще наблюдават гласуващите на парламентарните избори

В Израел ще бъдат използвани дронове от Централната избирателна комисия за наблюдение от въздуха на опашките пред 751 специални избират...

Парламентарните избори в Израел се провеждат по партийни списъци. След като получи официалните резултати от преброяването на гласовете, което се очаква след седмица, президентът Рувен Ривлин ще започне консултации с представители на партиите, избрани в Кнесета, след което ще възложи на един от депутатите да сформира ново правителство.

По правило, кандидатът за премиер е лидер на партията с най-голям брой парламентарни мандати, но президентът може да назначи и политик, чиято партия не е получила най-много гласове, но е в състояние да създаде коалиция, подкрепена от 61 от от 120 депутати, които да формират кабинета. За да влезе в Кнесета, всяка партия трябва да спечели поне 4 мандата.

Кандидатът за министър-председател ще получи 28 дни за формиране на правителство с възможност за удължаване на този срок с две седмици и ако не успее да го направи в определения срок, президентът ще прехвърли това право на друг заместник , който ще получи две седмици за тази задача.

Основният претендент, както се вижда от последните социологически проучвания преди изборите беше партията „Ликуд“ на премиера Бенямин Нетаняху. Предишните три пъти негов основен конкурент на изборите беше „Кахол-Лаван“ на бившия шеф на Генералния щаб Бени Ганц, който този път се клати на ръба на електоралната бариера.

След изборите през март миналата година ключовите съперници - партията „Ликуд”, водена от Бенямин Нетаняху и „Кахол-Лаван” на Бени Ганц - се съгласиха да сформират правителство на националното единство. То не успя да приеме навреме бюджета за 2020 г. в парламента, което върна страната към нови избори.

Нетаняху се обяви за невинен по делото за корупция и напусна съда

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече обвиненията срещу него по време на изслушване в окръжния съд в Йерусалим по три дела, в кои...

Гласуването се проведе от 07:00 до 22:00 в големите градове и от 08:00 до 20:00 в малките градове. Над 6,5 милиона граждани имат право на глас - за тях са отворени над 12 000 избирателни секции. 751 избирателни секции работеха за пациенти с коронавирус и тези под карантина. На летище "Бен Гурион" бяха отворени четири специални зони, така че пристигащите пътници да могат да гласуват преди задължителната самоизолация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Банките в ОАЕ дават глътка въздух на хората след наводненията

Обидил мюсюлманите: В Индия се ядосаха на Нарендра Моди (ВИДЕО)

Военни хеликоптери се разбиха в Малайзия, 10 жертви (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ким Чен Ун наблюдава учение, симулиращо "ядрена контраатака"

"Високо напрежение": "Хизбула" атакува израелска база с десетки ракети "Катюша"

Ново силно земетресение разлюля Тайван

Панихида и в Истанбул за 40 дни от кончината на патриарх Неофит

NYT: Израел е планирал голям удар по Иран, включително край Техеран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com