Русия намери решение как да транспортира и доставя масово ваксината "Спутик V"

3671
Русия намери решение как да транспортира и доставя масово ваксината "Спутик V"
Снимка: iStock/Guliver

Русия намери решение как да транспортира големи количества от ваксината Спутик V на големи разстояния. Разработчиците са се насочили към процес, използват при производството на космическите храни, съобщава Reuters.

Става дума за т.нар. лиофилизация или процес на дехидратация, който обичайно използван за съхраняването на разваляващи се продукти или за пакетирането им във вид удобен за транспортиране. Лиофилизацията работи на принципа на замразяването на продукта и после намаляване на налягането в околната среда, така че съдържимата замръзнала вода в продукта да сублимира директно от твърдо в газообразно състояние. Лиофилизацията се прилага в хранително-вкусовата промишленост (особено за приготвяне на космическа храна), дентална медицина (за тъканно възстановителни материали), фармацевтиката (например в производството на ваксини), биотехнологиите, криобиологията и други.

Johnson&Johnson проучва ползите от втора доза на ваксината си във Великобритания

Johnson&Johnson започва клинични тествания на ваксина срещу COVID-19 с две дози. Те ще вървят паралелно с проучванията на вариант...

Русия очаква да произведе главно такива дози на ваксината Спутник V до пролетта, каза висш служител пред агенцията, премахвайки по този начин необходимостта от транспорт при свръхниски температури. Това е част от амбициозния план на Кремъл за масова ваксинация на населението. 

Разработчиците на ваксини в световен мащаб се опитват да измислят как да транспортират и съхраняват флаконите си, някои от които трябва да се съхраняват в специализирани фризери при изключително ниски температури. Това предизвикателство пред логистиката на която и да е ваксина влезе в полезрението на обществото след като от BioNTech и Pfizer обявиха, че тяхната разработка трябва да бъде изпратена и съхранявана при минус 70 градуса по Целзий - предизвикателство дори за най-модерните болници в САЩ.

Заради тази сложност и по-бедите страни отпадат от надпреварата при закупуването от спасителните дози.

Транспортът е належащ въпрос за Русия, която има много отдалечени населени места и вече е започнала да разгръща програма за масова ваксинация  на медицинските работници на първа линия в цялата страна, въпреки че изпитанията на Спутник V върху хора все още не са завършили.

Независимо дали са превозени с камиони през Сибир или прелетени до далечните краища на Арктика, флаконите на течната руска ваксина трябва да се съхраняват при минус 18 градуса по Целзий или по-ниска температура, според Института Гамалея, разработил ваксината.

Ваксината на "Санофи" срещу COVID-19 може да се съхранява в обикновен хладилник

Коронавирусната ваксина, разработена от „Sanofi”, няма да се нуждае от супер охлаждане и за съхренението й ще е достатъчен ...

В момента обаче в Русия се тества и вариант на Спутник V, след лиофилизация, при който течната ваксина е суха, бяла маса, която може да се съхранява при нормални температури в хладилника от 2 до 8 градуса по Целзий (35,6-46,4 ° F). След това се разрежда преди инжектиране.

До момента Русия не е разкривала колко дози лиофилизирана ваксина планира да произведе. Но Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), който подкрепя и пуска на пазара ваксината, заяви пред Reuters, че скоро това ще бъде основният фокус.

"Очакваме, че приблизително от февруари ще преминем основно към лиофилизирана форма", каза той. „Голяма част от дозите, ако не и мнозинството, ще бъдат специално под тази форма."

"Проведохме опити, които потвърждават, че имунният отговор към лиофилизираната форма е същият като на стандартната форма на ваксината.", каза той.

Междинните резултати за ваксината в течна форма показаха, че изстрелът е 92% ефективен.

Руската Covid ваксина "Спутник V" има 92% ефективност

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) заяви в сряда, че кандидат ваксината срещу Covid-19 "Спутник V", разработена от Федералния и...

Водещият учен от института "Гамалея" Александър Гинцбург заяви в интервю за информационната агенция по-рано тази година, че този метод не е бил предпочетен в началото, защото е по-скъп и отнема повече време.

Сега Дмитриев заявява, че процесът не е значително по-скъп и че основното ограничение е времето, необходимо за придобиване на допълнително оборудване.

Русия планира да произведе около 2 милиона дози Спутник V тази година, като до пролетта иска да достигне до 15 милиона дози на месец.

Договори, видени от Reuters в държавния тръжен регистър, показват, че Институтът „Гамалея“ е поръчал материали от лабораторния доставчик Dia-M да се използват за опаковане на 2,9 милиона дози от ваксината в течна форма и 720 000 дози лиофилизирани. Поръчката трябва да бъде изпълнена до 21 декември.

Министерството на здравеопазването, което контролира института "Гамалея", не коментира договорите. Dia-M също не отговори на искане за коментар от страна на агенцията.

Колко ще струва ваксината на Pfizer, оказа се и трудна за пренасяне

Колко ще струва ваксината на Pfizer и как ще се транспортира до отделните държави? Въпроси, на които вече се намира отговор, предвид фи...

Лиофилното сушене, ако се прилага широко, може да даде предимство на Русия на някои пазари за износ. Здравният секретар на бразилския щат Баия каза пред Reuters, че е изключил закупуването на ваксината, произведена от Pfizer и BioNTech, тъй като те изискват ултра студени фризери за транспортиране. Щатът подписа договор с Русия за 50 милиона дози Спутинк V през септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com