Руски изтребители отново прелетели опасно близо до американски дронове, този път в Сирия (ВИДЕО)

7027
Руски изтребители отново прелетели опасно близо до американски дронове, този път в Сирия (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Руски изтребители са прелетели в опасна близост до няколко американски безпилотни самолета над Сирия, като са изстреляли сигнални ракети и са принудили дроновете MQ-9 Reaper да предприемат маневри за избягване, съобщиха ВВС, предаде Асошиейтед прес.

Съединените щати вчера публикуваха видеозапис, на който се вижда как руски изтребител Су-35 се приближава към MQ-9 Reaper, а по-късно няколко от т.нар. парашутни сигнални ракети се движат по траекторията на полета на дрона.

Flightradar: САЩ са спрели стратегическите дронове над Черно море след инцидента с руския изтребител

САЩ са прекратили полетите на стратегическите си безпилотни апарати Global Hawk над Черно море след инцидента с американския дрон Reape...

Генерал-лейтенант Алекс Гринкевич, най-високопоставеният представител на американските ВВС в Близкия изток, заяви, без да влиза в детайли, че три от американските безпилотни самолета са действали над Северозападна Сирия след 10:30 ч. местно време, изпълнявайки мисия срещу групировката "Ислямска държава", когато три от руските самолети "започнали да безпокоят безпилотните самолети". Дроновете не са били въоръжени и обикновено се използват за разузнавателни мисии, предаде БТА. 

В изявлението си Гринкевич казва, че един от руските пилоти е позиционирал самолета си пред дрона и е включил форсажа на Су-35, което значително увеличава скоростта и налягането на въздуха. Реактивният взрив от форсажа може потенциално да повреди електрониката на MQ-9 Reaper и Гринкевич заяви, че това е намалило способността на оператора на дрона да управлява безопасно самолета.

"Руските военни самолети проявиха опасно и непрофесионално поведение при взаимодействието си с американските самолети в Сирия", каза той и добави, че действията застрашават безопасността на американските и руските сили. "Призоваваме руските сили в Сирия да прекратят това безразсъдно поведение и да се придържат към стандартите на поведение, които се очакват от професионалните военновъздушни сили, за да можем да възобновим съсредоточаването си върху трайното поражение на ИД."

Като в Черно море: Другите най-известни случаи със свалена американска военна авиация

Факти за свалянето на американския дрон Reaper над Черно море все още се появяват и много важни подробности тепърва ще стават публични,...

Около 900 американски военнослужещи са разположени в Сирия, за да работят с ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили, които се борят с екстремистите на "Ислямска държава" там.

Припомняме, че през март руски изтребител се сблъска с подобен американски дрон над Черно море. Инцидентът принуди военновъздушните сили на САЩ да свалят своя безпилотен самолет във водата. И тогава от Вашингтон окачествиха действията на Русия като "небезопасни и непрофесионални". По-късно Русия предприе действия по изваждането на американската машина от водите на Черно море. 

ОЩЕ: Появи се ВИДЕО как руският СУ-27 удря американския дрон над Черно море

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Заради крайна бедност: Много родители в Ливан пращат децата си в приют

Опасни горещини в Индия: Високите температури взеха жертви

Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Вулканът Руанг изригна отново, обявена е най-висока степен на тревога (СНИМКИ)

Хутите атакуваха кораб в Тихия океан

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия