Шиитите още държат контрола над столицата на Йемен

9982
Шиитите още държат контрола над столицата на Йемен
Снимка: Getty Images/ Guliver

Шиитските бунтовници все още контролират столицата на Йемен Сана. Техни бойци стоят позиции край президентския дворец въпреки вчерашното споразумението за прекратяване на бойните действия, съобщава АФП.

Припомняме, че вчера йеменския президент Хади "клекна" пред някои искания на бунтовниците. Съгласно споразумение бунтовниците обещаха да се изтеглят от правителствените сгради, които превзеха тази седмица. В замяна шиитското малцинство поиска да му се изпълнят повечето искания - по-голямо присъствие в държавните институции и повече ръководни постове. Освен това то настояват за промени в проектоконституцията, по-специално да отпадне предложението за разделяне на страната на 6 федерални региони.

В резултат на договореността между шиитските бунтовници и президента Хади обстановката започна днес частично да се нормализира. Властите и бунтовниците призоваха хората да се върнат на работа, а училищата да отворят врати. Магазините в Сана отвориха днес врати, хората излязоха по улиците. Но университетът в Сана остана затворен, а пред него се събраха протестиращи в защита на властта.

По време на сраженията през последни дни, окачествени като опит за преврат от страна на шиитското малцинство, загинаха поне 35 души, а десетки бяха ранени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com