Съпругата на Раиф Бадауи за него: Той е мюсюлмански мислител, който отказа да бъде част от стадото

7243
Съпругата на Раиф Бадауи за него: Той е мюсюлмански мислител, който отказа да бъде част от стадото

Раиф Бадауи бе достатъчно смел да се изправи и да каже "не" на тяхното варварство. Затова те го бичуваха. Това заяви Енсаф Хайдар, съпруга на осъдения саудитски активист Раиф Бадауи, в речта си на 16 декември при получаването от негово име на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Бадауи бе отличен от Европейския парламент (ЕП) за борбата си за свободата на словото в Саудитска Арабия.

Саудитският блогър, осъден на 1000 удара с камшик, печели наградата "Сахаров"

Саудитският блогър Раиф Бадауи, чиято история потресе цял свят, спечели престижната награда "Сахаров" за правата на човека на Европейск...

"Бадауи стана символ и вдъхновение за всички, борещи се за основни права в региона и отвъд него“, заяви председателят на ЕП Мартин Шулц по време на церемонията, съобщиха от пресцентъра на Парламента. "Въпреки големия риск той смело се опитваше да насърчава свободата на мисълта и да упражнява правото си на свобода на изразяване, като запълваше вакуума, оставен от липсата на свободен печат в страната."

Шулц призова саудитския крал Салман незабавно да помилва блогъра и да го освободи без условия от затвора. Освен това той припомни, че Саудитска Арабия е била включена в съвета по правата на човека на ООН, и прикани властите в страната да сложат край на систематичните репресии срещу мирното изразяване на мнения, като спомена гоненията срещу Уалид Абу-ал Хаир, Абдулкарим ал-Ходр, Ашраф Фаяд и Али Мохамед ал-Нимр.

"Никакъв терор, никаква нехуманна наказателна система няма да ни попречи да се борим за правата на човека. Нито едно споразумение в областта на сигурността, нито една оръжейна сделка и никакви петролни пари няма да ни спрат“, заяви Мартин Шулц.

Той също така приветства на церемонията представителите на другите финалисти за наградата „Сахаров“: Мария Алехандра Аристегиета Алварес от името на демократичната опозиция във Венецуела и Олга Шорина, изпълнителен директор на Фондацията „Борис Немцов“ в Германия.

"Свободно мислещите араби са свикнали да прикриват идеите си, за да ги прокарат“, заяви Енсаф Хайдар, като цитира съпруга си на церемонията в Страсбург. „Просветени идеи се смятат за богохулни в идеологията, приета от арабските общества, в която всяка свободна мисъл е упадъчна и отклонение от Пътя на истината“.

ЕП номинира трима за наградата "Сахаров"

Европейският парламент в четвъртък номинира убития руски опозиционер Борис Немцов, осъдения на затвор саудитския блогър Раиф Бадави и в...

"Раиф не е престъпник", каза още тя. "Той е писател и мислител: това е всичко. Неговото престъпление е да бъде свободен глас в страна, която не приема нищо друго освен едно мнение и една мисъл“.

"Той е мюсюлмански мислител, който отказа да бъде част от стадото, следващо духовниците, живеещи извън времето и управляващи с несправедливи и тиранични закони", заяви Енсаф Хайдар.

Тя живее в изгнание в Канада заедно с трите си деца. "Присъждането на наградата „Сахаров“ на Раиф Бадауи е историческо събитие. Това е, г-н председател, акт на смелост от Вас и от всички онези, които гласуваха за Раиф", каза съпруга на осъдения саудитски активист.

Раиф Бадауи е осъден на 10 години затвор, 1 000 удара с камшик и тежка глоба за предоставяне на възможност за изразяване на богохулни коментари на своя уебсайт, създаден, за да насърчава социално-политическия и религиозен дебат в Саудитска Арабия.

Изпълнението на първата част от наказанието за бой с камшик предизвика международен отзвук, който засега спря налагането на тази част от присъдата. Бадауи обаче остава в затвора и наскоро бе поставен в още по-строга изолация.

Присъдиха наградата на ЕС "Сахаров" на Малала Юсуфзай

Младата пакистанка Малала Юсуфзай беше удостоена с престижната награда "Сахаров" за човешки права като признание за борбата й за прав...

Той не е първият, който не успява да получи наградата „Сахаров“ лично. Например, водачката на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чи бе обявена за носителка на наградата „Сахаров“ през 1990 г., но заради наложения й домашен арест тя я получи едва 23 години по-късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com