Саудитският блогър, осъден на 1000 удара с камшик, печели наградата "Сахаров"

5513
Саудитският блогър, осъден на 1000 удара с камшик, печели наградата "Сахаров"

Саудитският блогър Раиф Бадауи, чиято история потресе цял свят, спечели престижната награда "Сахаров" за правата на човека на Европейския парламент. Бадауи бе осъден на 1000 удара с камшик и 10 години затвор за обида към исляма.

„Наградата „Сахаров” 2015 г,. е присъдена заслужено на Раиф Бадауи за силното му послание към саудитския режим”, се съобщава в Twitter статус на „Зелените”, малко преди официалното обявяване на тазгодишния носител.

Бадауи е основател и редактор на сайта "Свобода за саудитските либерали", публикуващ често критики срещу религиозните лидери в Саудитска Арабия. Блогърът е следствен от юни 2012 г., когато бе обвинен в киберпрестъпления и синовно непослушание (явяващо се тежко престъпление в кралството).

На Бадауи бе предложено смекчаване на присъдата, ако се разкае, но той отказа. Сайтът му сега ще бъде закрит. Бадауи бе обвинен и във вероотстъпничество, което се наказва със смърт подобно на богохулството. На по-късен етап съдът отмени обвинението.

Другите номинирани за "Сахаров" тази година бяха убитият руски опозиционер Борис Немцов и венецуелската опозиционна коалиция.

Присъдиха наградата на ЕС "Сахаров" на Малала Юсуфзай

Младата пакистанка Малала Юсуфзай беше удостоена с престижната награда "Сахаров" за човешки права като признание за борбата й за прав...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com