Тайна среща: Израел обеща облекчения за икономиката на Западния бряг

1063
Тайна среща: Израел обеща облекчения за икономиката на Западния бряг
Снимка: Getty Images

Високопоставени израелски служители в областта на сигурността са провели тайна среща с колегите си от Палестинската автономия в Тел Авив този вторник, за да обсъдят усилията за успокояване на напрежението на Западния бряг преди свещения мюсюлмански месец Рамазан.

На заседанието са присъствали председателят на Съвета за национална сигурност на Израел Цачи Ханегби, началникът на разузнавателната служба Шин Бет - Ронен Бар, началникът на разузнаването на Палестина Маджед Фарадж и министърът на гражданските въпроси на Палестинската автономия Хюсеин ал-Шейх.

Още: Клати ли се столът на Нетаняху? Два израелски града се разбунтуваха (ВИДЕО)

Икономическата криза на Западния бряг

Страните са обсъдили мерките, които Израел може да предприеме, за да помогне за справяне с продължаващата икономическа криза в Рамала, която се засилва от задържането на стотици милиони долари от данъчни приходи от страна на Израел. Има забрана за завръщане на около 150 000 палестински работници от Западния бряг на работа в Израел и в израелските селища на палестинската територия след терористичната атака на "Хамас" на 7 октомври. Също така действа военновременна забрана за израелските араби да влизат в палестинските градове, където много от тях пазаруват. А натискът е засилен и с инсталирането на множество допълнителни контролно-пропускателни пунктове на територията на Западния бряг, които ограничават още движението и икономическата дейност.

Още: "Промяна в работната ръка": Израел заменя палестинците със строителни работници

Какво ще предприеме Израел?

Израелските официални лица са казали на колегите си от Палестинската автономия, че ще предприемат редица стъпки за справяне със ситуацията, включително намаляване на броя на контролно-пропускателните пунктове, намаляване на броя на арестите, разрешаване на част от няколко хиляди работници над 45-годишна възраст да се върнат на работните си места в Израел. Ще има и повторно отваряне на няколко палестински града за арабски израелци, заявиха двама източници пред The Times of Israel.

Снимка: Getty Images

Източниците заявиха, че израелските служители по сигурността са изразили оптимизъм, че обещаните мерки ще бъдат одобрени от правителството, въпреки че те вероятно ще срещнат отпор от страна на твърдолинейните членове на мнозинството, които отдавна приравняват Палестинската автономия с терористичната групировка "Хамас".

Още: Байдън с удар по Нетаняху: Санкции за израелски заселници на Западния бряг (ВИДЕО)

Що се отнася до все още нерешения въпрос за данъчните приходи, израелските служители по сигурността са посочили, че Израел би бил склонен да предложи по-голяма гъвкавост по този въпрос. Израел удържа 275 млн. шекела (75 млн. долара) от данъчни приходи, които събира от името на Рамала. Сумата е тази, която Палестинската автономия обикновено използва за заплащане на услуги и на служители в Газа. През ноември израелският кабинет гласува да задържи частта за Газа от месечния превод с мотива, че средствата могат да бъдат прехвърлени към "Хамас".

Впоследствие Палестинската автономия проведе разговори с Обединените арабски емирства и Норвегия за това Абу Даби или Осло да предложат на Рамала месечен заем, който да компенсира спрените средства. Израел обаче блокира Палестинската автономия да продължи със заема, като заплаши да задържи всички данъчни приходи, които съставляват по-голямата част от бюджета на Палестинската автономия.

Още: Масово спиране на парите за палестински бежанци: Заради скандал с тероризъм

Позицията на САЩ

САЩ разкритикуваха задържането на средствата от Израел, като на практика обвиниха страната в кражба и подчертаха, че тези пари принадлежат на Рамала. Въпреки това подкрепиха рамката, приета от кабинета миналия месец, и призоваха Палестинската автономия да я приеме.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на посещение в Израел за пореден път, се срещна не само с премиера Бенямин Нетаняху, но и с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас. Той увери Абас, че Щатите подкрепят създаването на палестинска държава.

Още: Блинкен: Израел да защити цивилните в Газа, САЩ искат палестинска държава

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com