Узбекистан има контакт с талибаните

2921
Узбекистан има контакт с талибаните

Узбекистан заяви, че е в близък контакт с талибаните и предупреди, че ще използва наличните си възможности и средства срещу всички опити за нарушаване на границите си,за да не се пренесе хаосът от Афганистан в Централна Азия.

Узбекистан, една от трите страни от Централна Азия, граничещи с Афганистан, публикува изявлението след дни на хаос, в които афганистанските войски нелегално преминаваха в републиката, докато бягаха от настъплението на талибаните на фона на изтеглянето на американските сили.

Защо афганистанските племена победиха САЩ?

"Стремителният крах на построената от Америка афганистанска държава е трогателно напомняне, че държавите далеч не са единствената форма...

Министерството заяви, че преговаря с талибаните "по въпросите за гарантиране на защитата на границите и поддържане на спокойствие в граничната зона".

Страните от Централна Азия наблюдават напрегнато как правителството в Кабул се разпадна в рамките на няколко дни, което доведе на власт войнстваща група, за чието обезвластяване преди две десетилетия помогнаха и няколко държави в региона.

Узбекистан в понеделник потвърди, че афганистански военен самолет се е разбил на юг на страната в неделя, след като нелегално е преминал границата, отбелязвайки, че никой не е загинал по време на инцидента.

Ден по -рано Узбекистан заяви, че е задържал 84 афганистански войници, които са преминали на неговата територия, бягайки от талибаните. Държавният прокурор на страната оттегли изявление в понеделник, в което се твърди, че Узбекистан е принудил 46 афганистански самолета, превозващи близо 600 войници, да кацнат, след като са пресекли границата през уикенда. Прокурорът отбеляза, че първоначалното изявление "не се основава на официална проверена информация от властите".

Катимерини: Завръщането на талибаните и гръцката подкрепа за Турция

Поражението за Запада, безпокойство за бъдещето в един труден регион, в който има държави, които вече разполагат или се стремят да се с...

От съседен Таджикистан заявиха във вторник, че са позволили на повече от 100 афганистански военни да кацнат на летище Бохтар в южната част на страната, след като са получили сигнал SOS. Таджикското вътрешно министерство заяви, че ще проведе съвместни военни учения с Китай за "борба с тероризма в планинските райони" от 17 до 20 август.

Около 1000 руски войници, разположени в базата на Москва в Таджикистан, също проведоха учения, съобщи Централният военен окръг на Русия във вторник. Таджикистан този месец се оплака от натрупване на "терористични групи" по границата с Афганистан с дължина 1300 километра, откакто талибаните поеха контрола над границата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ето как хората в Дубай се справят с наводненията (ВИДЕО)

Разрушени пътища, наводнени къщи: Анкара е под вода (ВИДЕО)

Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

"Хамас" намекна, че ще отхвърли предложението за примирие в Газа

"Хамас" трябва да каже "да": Блинкен призова да приемат плана за мир в Газа

Расте броят на загиналите след срутване на магистрала в Китай

Срути се оживена магистрала в Китай, има жертви (ВИДЕО)

Военни учения в Централна Азия: Предупреждение срещу Русия и Иран

Ще има ли примирие: Израел ще изчака до утре отговора на „Хамас“

Висшият съд на ООН реши, че Германия може да продължи да въоръжава Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com