Неизлъчван сезон на „Речни чудовища“ с Джереми Уейд по Viasat Explore

11236
Неизлъчван сезон на „Речни чудовища“ с Джереми Уейд по Viasat Explore
Снимка: Viasat World

Джереми Уейд, световно известният екстремен риболовец и „най-добър въдичар на своето време“, отново се скита по цялото земно кълбо в търсене на чудовища, които дебнат във водите за плячка, нерядко човешка.

Неизлъчван досега трети сезон на „Речни чудовища“ дебютира по Viasat Explore на 5 юни, събота, от 22:00 с повторение в неделя от 17:00. Междувременно по Viasat Nature продължават излъчванията на следващите сезони – всеки делничен ден след 22:30 с полу-маратон в неделя от 20:00 – за програмата следете www.viasatnature.bg

В сезона Уейд преследва, са соленоводни създания, които навлизат дълбоко в Австралийския континент, легендарни риби в Япония, както и забележителни водни хищници в Бразилия и Аржентина. Ето някои от най-екстремните случаи, които ще видите.  

Видео за „Речни чудовища“ сезон 3 по Viasat Explore

Хищник в Папуа Нова Гвинея, който отхапва интимни части

В една от последните останали неизследвани реки на света, почти 700 мили дългата Сепик, живее хищник с вкус към човешка плът и показателното име Ball Cutter (англ. „този, който отрязва топки“). Създанието дебне нищо неподозиращи рибари и отхапва интимните им части, в резултат на което те кървят до смърт в рамките на минути.

Джереми Уейд набелязва звяра и в крайна сметка успява да хване екземпляр от вида като ползва за примамка месото, най-близко до човешко – свинско.

Това е рибата паку, привнесена от Южна Америка, и до скоро смятана за тревопасна. С умножаването си във водите на река Сепик, обаче, тя е принудена да свикне да се храни с месо – по-малки риби, крокодилски бебета, патици, а накрая и човешко месо.  

Уейд улавя голяма риба, която много прилича на пираня и има човекоподобни зъби, достатъчно силни, за да могат да трошат ядки: рибарите са убедени, че именно този чуждоземен нашественик напада интимните им части.

Змиорката в Нова Зеландия, която разкъсва плът

В езерата на Нова Зеландия, в продължение на няколко седмици, двама гмуркачи биват нападани от агресивен звяр. В единия случай откъсва перката на единия, в другия случай така блъсва другия, че му счупва ребро.

Джереми Уейд подозира, че гмуркачите са нападани от вид змиорка, пораснала до свръхразмер – вероятно поне 1.8 м, която обаче би могла да стане дори и 2.4 м и да достигне 40 кг. Уейд се впуска в търсене на вид, който не е виждал светлина в продължение на 30 години и има толкова отровна кръв, че може да убие куче.

Обонянието на тези змиорки е изключително софистицирано, те имат силни челюсти със стотици зъби и в хода на почти столетния си живот могат да станат невероятно дълги.

Въоръжен с камери и труп от сърна, Уейд документира как тази твар се извива, сграбчва жертвата и се върти, подобно на крокодил, докато откъсне захапаното парче плът. Той дръзва и по нататък: слага си дебелия водолазен костюм и го намазва с черва, за да провери дали чудовището ще атакува жива стръв с много по-голям от него размер и установява, че гладната змиорка не се страхува от нищо. 

Тихият 100-килограмов убиец в Аржентина

Дългата 5,000 км река Параня, извираща в Бразилия и течаща през Аржентина, е дом на тих убиец, който се прокрадва в плитчините и умъртвява две малки деца. Става дума за скат, който местните наричат Чучо де Рио или „речното куче“. Този скат има опашка като камшик със шип в края й, който може да причина дълбока рана, от която избликва кръв. Това, обаче, не е всичко – той има отрова, която разяжда тъканите и би могла да убие кон.

Този скат е по-устойчив от братовчедите си, а опашката му е по-къса – всъщност по-скоро като кама, отколкото като камшик, а камуфлажът му помага напълно да се слее с водата в плитчините, независимо от значителния размер.

Джереми Уейд дебне това създание 11 дни, докато успее да хване екземпляр, който успява да издърпа след цели 3 часа опити да го измори. Чудовището е дълго 13 метра, тежи близо 110 кг, шиповете по опашката му са като боздуган, а местните твърдят, че дори не е най-голямото от този вид, което са виждали в реката …

Разбира се, това не е всичко...

Речни чудовища, Джереми Уейд, Viasat Nature&Viasat Explore

Джереми Уейд е зоолог и водещ на световната хитова документална ТВ поредица „Речни чудовища“ в цели девет сезона. В момента...

Ще има електрически екзекутори и убийци с резачки – и не говорим за серийни убици от хорър филми, а за истински речни чудовища, които Джереми Уейд ще лови.

По Viasat Explore от 5 юни, всяка събота в 22:00.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com