Синьо съкровище под пустинята – що за треска по Viasat Explore

9286
Синьо съкровище под пустинята – що за треска по Viasat Explore
Снимка: Viasat World

Документалният сериал „Треска за тюркоаз“ по Viasat Explore се впуска в търсене на рядко синьо съкровище. Поредицата вече е в ефир всеки вторник в 22:45 с повторение в четвъртък от 23:30 и в събота от 20:15 и проследява семейство Отисън, които от три поколения вече копаят тюркоаз в пустинята на Невада.

Условията са ужасни, предизвикателството е голямо, да изкопаеш тюркоаз, по който международните купувачи да откачат – рядкост!

Какво точно представлява тюркоазът?

Минерал, съдържащ мед, алуминий и фосфор, тюркоазът се образува в хода на милиони години чрез преминаването на вода през скала. Това e един от първите скъпоценни камъни, които са започнали да обработват: има сведения за него, датиращи от преди 5 000 години, открити на Синайския полуостров.

В цялата история на човечеството се е ползвал като украшение и за медицински цели, а името му буквално означава „турски камък“ – не защото произхожда от Турция, а защото пристига в Европа чрез турците, които бартерират с него.

В момента най-много се намира в Иран и Китай, както и в Тибет, Афганистан, Чили, областите Тюрингия в Германия и Силезия в Полша и – разбира се – в някои части на САЩ, по-точно в Аризона и Невада.

Медицинската му ценност и легендите

Около тюркоаза има много легенди. Шаманите са го ползвали много: понякога, за да предизвикат дъжд, друг път – за да отклонят наводнения и други природни бедствия. Хората го носят като накит, защото вярват, че им носи късмет и благополучие, поглъща негативната енергия, защитава от злото, дава увереност, а и лекува много болежки (например възпаления на бъбреците и гърлото).

Още древните египтяни са ползвали тюркоаза като амулет и като украшение. Турците вярвали, че предпазва ездачите от падане, затова привързвали парчета от минерала към сбруите. Индианците в Америка пък го прикрепяли към лъковете си, защото вярвали, че той ги прави изключителни стрелци.

Колко е ценен Тюркоазът?

Цената на минерала зависи най-вече от интензивността на цвета му. Небесно синьото е най-скъпо, но има случаи, в които и зелен тюркоаз е постигал висока цена – той е най-търсен в Източна Азия. Най-скъпият тюркоаз се добива на пустинни места, а стойността му може още да нарастне, ако има подобна на паяжина мрежа. Мината Ройстън, собственост на клана Отисън, е известна с уникалния си тюркоаз със синьо-зелена украска, които има и златна мрежа.

 

Как кланът Отисън добива тези минерали?

Краткият отговор е: трудно! Тони Отисън и семейството му прекарват месеци далеч от дома, в търсене на тюркоаз. Много зависи от чистия късмет, но най-важното е да следват основната жива и пукнатините в скалите, в които е прониквала вода и така се е образувал минерал.

Когато има чувство, че може да намери синьо съкровище, Тони не се колебае да ползва динамит и експрозиви, за да събори някой скалист склон и така да открие тюркоазена жила.

 

Видео-откъс „Тест с език“ от „Треска за тюркоаз“ по Viasat Explore

Трябва да внимават, обаче, защото ако детонацията е твърде близо до жилата, могат да я повредят; Ако пък сложат експлозивите твърде далеч, може да им се наложи да взривяват втори път.

Ценатата на тюркоаза от Невада може да достигне до 80-100 USD на карат, а понякога в един паунд тюркоаз може да има и 2 300 карата, така че един погрешно поставен експлозив може да им коства стотици хиляди долари.

Разкриването на жилата, обаче, е само върхът на айсберга: тюркоазът трябва да се извади от планинския склон – повърхността на скалата трябва да се отвори внимателно, после да се отделят всички нежелани примеси и чак тогава камъните се почистват и полират, за да се засили блясъка им.

От търсенето на терен през изкопаването на съкровището до шантавите желания на купувачите „Треска за тюркоаз“ по Viasat Explore проследява изпълнената със стрес работа на семейство Отисън, която може да доведе до огромно богатство или до още по-големи разочарования – всеки вторник в 22:45 с повторение в четвъртък от 23:30 и в събота от 20:15!

Viasat Explore е създаден от нещо повече. Ние сме смели, любопитни и решителни приключенци – да изследваме новото и необикновеното ни движи напред. От актуални научни открития до ежедневния живот на интересни хора, които правят всичко по малко по-различен начин. За пълната програма на ТВ канала следете www.viasatexplore.bg. Следете ни и на www.Facebook.com/ViasatExploreBG

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com