Viasat History за Истинския живот на римския войник

12639
Viasat History за Истинския живот на римския войник
Снимка: Viasat World

Безстрашен. Дисциплиниран. Безсмъртен. Бойна машина. В продължение на хиляди години циркулират легенди за римския легионер, без който Римската империя нямаше да може да властва толкова дълго. Но що за мъже са били легионерите? Какви са били техните мечти и как са живели? „Истинският живот на римския войник“ - документален филм в две части с премиера по Viasat History на 8. Октомври и 15. Октомври от 22:00 разкрива човека зад легендата. Във филма (с повторение на 22 октомври от 22:00) откриваме, че не са живели само за да се бият, те са се забавлявали и дори са имали семейства – тайно.

Видео за „Истинския живот на римския войник“ по Viasat History

Ако един млад мъж станел легионер, той се обричал на Империята за 25 години, понякога дори с цената на живота си. В замяна, той бил уважаван, получавал стабилни приходи и обещание за приключения и слава. Тези приключения не били свързани само с битки. През първите два века от новата ера (сл. Хр.) Римската империя била в апогея си и рискът от война бил сравнително нисък, но имперската граница от 7500 км все пак е трябвало да се отбранява. При управлението на Август, римската армия е наброявала 300 000 човека, така че легионерите са били необходими дори в мирно време. Не всеки, обаче, е можел да постъпи в армията – кандидатите е трябвало да минат строги изпитания, които да отсеят онези с недостатъчно добра физическа и морална форма. Тези, които преминели изпитите, били подлагани на сериозни тренировки и вероятно били изпращани в отдалечени укрепления по границите на Империята.

Една подобна крепост била Виндоланда в Северна Англия, построена по протежение на Адриановия вал. Била под римско управление в продължение на три столетия. В последните няколко десетилетия бяха направени редица разкопки на това място и бяха намерени повече от 2000 дървени таблички с надписи с мастило. Това са писма, изпратени от семействата, за да разпитат за благосъстоянието на войниците по границата и често били съпътствани с всевъзможни неща за всекидневна употреба – дрехи, чорапи, бельо и така нататък. Изглежда, че роднините у дома не са загубвали връзка с младите легионери.

Тези млади мъже са се нуждаели от храна, много храна – според съвременни записи, легионерът дневно е изяждал килограм хляб и много месо. И това не е било безплатно – римският войник е спечелвал около 1200 сестерции (около 900 Евро) на година, от които били приспадани цената на снаряжението и провизиите. Войникът опитвал да спестява останалото, но често се оказвало, че го изхарчва за екипировка или повече храна. Около укрепленията множество градчета просперирали, като произвеждали и продавали тези стоки, поддържали пазари и осигурявали забавления за войниците, като откривали кръчми и бани.

Естествено, животът на войниците не е бил само забавления и игри – тренирали всеки ден в крепостта, освен това упражнявали дълги походи с пълно походно снаряжение, често достигащо до 40 килограма. По време на тези тренировки легионът е трябвало да марширува до 30 километра със скорост от 6 – 8 километра в час – със сандали, които били направени да се носят при всякакъв терен. Войникът изгарял около 5500 калории по време на тази операция, така че със сигурност е бил с физиката на атлет.

REEL за „Истинския живот на римския войник“ по Viasat History

Въпреки че на войниците било забранено да се женят, било позволено да имат връзки – и дори деца – но това ставало официално едва след края на 25 годишната им служба. Дотогава двойките били „търпени“, нещо повече – жените и децата са имали свое място в рамките на укреплението. Според митовете, легионерите са имали и домашни любимци – кучета и котки, и са изграждали малки олтари, за да се молят на боговете за защита. Легионът е бил далеч от безчувствена военна бойна машина, както обикновено е представян – легионерите са били хора със своите мечти, страхове и взаимоотношения. Те са били войници и бащи, и скоро започвали да броят дните до края на тяхната 25 годишна служба, за да могат след това да окачат униформата завинаги и да заживеят със техните семейства. Като повечето от нас.

„Истинският живот на римския войник“ е с премиера по Viasat History на 8. Октомври и 15. Октомври от 22:00 часа и повторение на 22 октомври от 22:00 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG&YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Дълбините на Австралия, Шотландия: новата дива природа и Скритият вулкан по VIASAT NATURE

Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History със Съкровищата на БЪЛГАРИЯ и още

Домина, Мърдок, Мис Скарлет и херцогът – най-нови сезони по EPIC DRAMA

Австралийски търсачи на сапфири и Реставраторите от Долината на ръждата отново по VIASAT EXPLORE

Дивите ирландски острови и мечки в Трансилвания по VIASAT NATURE

Тайните на древните мъртъвци и Военни истории по VIASAT HISTORY

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com