Симона Крушкина и цветята, които никога не увяхват

25531
Симона Крушкина и цветята, които никога не увяхват
Снимка: Симона Крушкина

Симона Крушкина е момичето, което опровергава масовото мнение, че цветята, бидейки откъснати, спират да живеят и задължително се изсушават и умират. Тя създава от тях истински произведения на изкуството - бижута, подложки за чаши, разделители за книги, картини от ръчно изработени рамки и още, и още. Занимава се с това само от година и малко, а вече има множество клиенти с отлични отзиви за нейното изкуство. За да се убедите в гореспоменатото, може да посетите нейната фейсбук страница тук.

Дали има последователи на този нов вид творчество, ще предаде ли традицията на други хора в България и какво я е вдъхновило за това начинание нека разберем от самата нея:

Здравей, Мони. Разкажи ни малко повече за това по какъв начин вдъхваш втори живот на вече откъснати цветя и как се зароди в теб тази любов към тях.

Здравейте! Преди години работех като журналист в българска телевизия. За мен това беше сбъдната мечта, но трите години работа там доведоха до сериозно прегаряне, след което имах нужда от глътка свеж въздух и смяна на посоката на развитие. Така се стекоха обстоятелствата, че на следващата година, моя позната ми сподели, че си търсят ново попълнение в цветарския магазин, в който работеше. В крайна сметка без никога да се бях докосвала до изкуството флористика, реших да опитам. Там се зароди любовта ми към цветята всъщност.

След около година и половина работа, реших, че искам да имам нещо, което да нарека свое. Подтикната от мнението на огромна част от клиентите ми, че откъснатите цветя са мъртви и отиват на боклука, се заех да намеря начин да променя това. И така след солидна доза проучване, навлязох в света на хербаризирането на цветя. Когато едно растение бъде изсушено по този начин, то се запазва за дълги години в същия вид. И така запечатани в картина, книгоразделител или подложки за чаши, могат да бъдат подарени на любим човек като мъничък букет, на който да се радва всеки ден!

Освен хербаризирани цветя в ръчно изработени рамки какво друго сътворяваш от тях?

Освен в картини, увековечавам цветята в книгоразделители и подложки за чаши. А съвсем наскоро представих и една серия бижута, която има за цел да покаже общото между хората и растенията - а именно уникалността. Обеците, които започнах да правя, са с отпечатъци от истински цветя и листа. Всеки чифт става абсолютно уникален, каквито са и отпечатъците, които оставя всяко растение.

Продаваш ли нещата, които правиш и как могат да бъдат закупени?

Да, продавам всичко, което изработвам. Всеки желаещ може да ги закупи, като се свърже с мен във фейсбук или инстаграм. В Листопадна арт галерия на ул. "Ангел Кънчев" 28 в София също могат да бъдат намерени мои творби. А за тези като мен, които обичат личния контакт, са базарите, на които участвам и се надявам и тази година да имам възможност.

От колко време се занимаваш с хербаризиране на цветя?

Започнах Lunaria floral art през октомври 2019г. Няколко месеца преди това търсех точните материали и техники, с които да създам това, което виждате.

Кой всъщност успя да ти предаде традицията по хербаризирането на цветята и смяташ ли да я продължиш, като научиш и други хора на този вид изкуство?

Хербаризирането по принцип е научен способ за изучаване устройството на растенията. Да, то е традиция, но определено има разлика между харбаризирането и сушенето на билки за чай.

В тази дейност съм самоука. Проучих как става и започнах тестове. До днес се уча все още. Няма точна рецепта. За всяко цвете е различно и затова се учиш в движение. В този случай практиката те учи много по-добре от теорията.

Иначе няколко пъти с едно ателие организирахме събития, в които с участниците правихме картини с истински хербаризирани цветя. И в това отношение бих се радвала да го предавам и на други хора и най-вече се надявам в някакъв момент българите да започнат да ценят цветята като изкуство и флористиката като цяло да достигне до нивото на европейската и американската.

Каква е най-голямата ти мечта, свързана с хербаризирането?

В някакъв момент да имам собствен сайт и да изляза и на международния пазар.

Кое е първото нещо, което направи, свързано с хербаризирането на цветя?

Първо трябваше да се науча как правилно да хербаризирам цветята и най-вече да не се откажа, след като в началото всичко изгниваше и трябваше да започвам наново.

Коя е най-голямата трудност, свързана с хербаризирането и коя е най-голямата тънкост, която трябва да бъде научена?

Най-голямата трудност всъщност е да не се откажеш, като видиш, че изгнива, а да започнеш отначало. (смее се)

Като специфика - важното е да научиш/разбереш правилния натиск, който да приложиш, за да стане цветенцето плоско.

Музеят на илюзиите отново отвори врати

Музеят на илюзиите в град София отвори врати на прага на 2020-та година и за кратко време се наложи като едно от най-любопитните места ...

Мислиш ли да превърнеш това хоби в работа или вече го правиш?

За мен това е работа на пълен работен ден.

От самото начало до този момент колко хора се свързаха с теб, вдъхновени от твоето начинание и какви са техните отзиви?

Не мисля, че бих могла да дам точна бройка на хората, които съм успяла да зарадвам с творчеството си и тези, които притежават част от него. За мое огромно щастие отзивите на всички, с които ме е срещнала работата ми, са повече от добри. Надявам се да продължи така и за напред!

Пожелаваме ти го, Мони!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от НАПРАВИ СИ САМ - #ВКЪЩИ:

Направи си сам: Аксесоари за банята

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com