12 000 полицаи ще охраняват училищата в Сърбия

1154
12 000 полицаи ще охраняват училищата в Сърбия
Снимка: Getty Images

Над 12 000 полицейски служители от пътна и криминална полиция вече са започнали и ще продължат да осигуряват охраната на 1832 училища в Сърбия. Това съобщи премиерът на страната Ана Бърнабич.

"Разположени са максимален брой полицейски служители в обществени места и обекти, където се намират и събират голям брой граждани. Предприемат се интензивни дейности по контрол за притежание и носене на оръжие, събиране на информация за неразрешено притежание и носене на оръжие. В района на Белград се провежда акция "Салус“, която връща сигурността на гражданите“, каза министър-председателят.

Арестуваха ученик в Сърбия, създавал акаунти с имена на масови убийци

Сръбската полиция арестува непълнолетен гимназист в северния сръбски град Суботица, след като е получила информация от Федералното бюро...

По думите й акция „Салус“ се провежда от 8 май от 8:00 до 22:00 часа, като полицейски служители извършват наблюдение на критични места във и около учебните сгради, установяват съмнителни лица, проверяват превозни средства и работят за наблюдение на сигурността. 

"Полицейските служители са длъжни да обърнат специално внимание на ранното откриване на съмнителни дейности във всички училища по време на учебните занятия, пристигането и напускането на учениците“, каза Бърнабич. Тя посочи, че МВР е подготвило стратегическа оценка на обществената сигурност за 2022-2025 г., която показва състоянието на обществената сигурност, идентифицира ключови заплахи и рискове за сигурността и предлага стратегически приоритети в работата на полицията.

Депутатите от сръбския парламент ще продължат днес дискусията по правителствения доклад за ситуацията със сигурността в Сърбия след двете масови убийства, които се случиха преди две седмици, съобщи БТА. В дневния ред е гласуване на недоверие на министъра на вътрешните работи Братислав Гашич.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че от днес ще започне прилагането на електронна система за сигнали за насилие над деца на платформата "Чувам те". Вчера на заседанието на сръбския парламент, посветено на ситуацията със сигурността, Бърнабич каза, че в съответствие с работната програма на правителството до 2026 г. и приоритета за подобряване на безопасността на децата, младежите и учителите, в образователните институции са предприети дейности за въвеждане в експлоатация на електронна система за регистриране на насилие, която ще използват гражданите и компетентните органи и институции в рамките на националната платформа за превенция на насилието с деца.

Премиерът на Сърбия обвини социалните мрежи за масовите убийства

Сръбският премиер Ана Бърнабич обвини опозицията, че политизира двете масови убийства в Сърбия, за да атакува президента Александър Вуч...

"Освен видеозаписи, с лекции по различни теми, свързани със сигурността и насилието между връстници, в платформата е създадена система за сигнализиране на насилие, която ще се използва от граждани, компетентни органи и институции“, каза министър-председателят. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани