Бившият гръцки външен министър се радва на Договора от Преспа, защото ще ограничи Турция

1051
Бившият гръцки външен министър се радва на Договора от Преспа, защото ще ограничи Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Договорът от Преспа ще донесе стабилност на Балканите и ще намали турското влияние в региона. Това заяви бившият гръцки външен министър Никос Кодзиас, цитиран от "Катимерини", предаде БГНЕС.

"Искаме ли най-близкият ни съсед да бъде под влиянието и контрола на трети сили, като Турция? Или искаме да имаме стабилност на Балканите в сегашните им границите и нарастващо влияние на нашата страна в региона, за да можем да се съюзяваме с тях срещу дестабилизиращите сили?", попита Кодзиас на събитие, организирано от политическото движение Прато, което той е основал.

Трус и чистка във ВМРО-ДПМНЕ заради името на Македония

Централният комитет (ЦК) на ВМРО-ДПМНЕ изхвърли от редиците на партията всички известни фигури, които се противопоставиха на политиката...

Кодзиас заяви, че Преспанският договор позволява на Гърция да си възвърне името "Македония".

"По света БЮРМ не се нарича БЮРМ, а Македония. И ако сте прочели вестниците след гласуването в събота, те пишат, че страната е сменила името си от Македония на Северна Македония. Ние си върнахме името", каза той.

В противовес с тази позиция, естествено, е руската. МВнР на Русия официално обяви случилото се в Македония за "нарушаване на всички норми на закона и морала". 

"Осемте гласа, които не достигаха за получаването на квалифицирано мнозинство, бяха осигурени чрез шантаж, заплахи и подкупи на опозиционните депутати. Трима от тях – по чиста случайност – именно през този ден бяха освободени от ареста, а на други двама, срещу които са заведени дела от специализираната прокуратура, беше обещана свобода, на останалите в замяна на „правилно гласуване“ бяха направени корупционни финансови предложения. Парламентаристите бяха затваряни в кабинетите им, отнемаха им мобилните телефони – очевидно, в духа на европейските демократични практики", се казва в руската позиция.

Немски медии: „Да“ за промяна на името в Македония е „Не“ за национализма на Балканите

Стъпка в посока към ЕС и НАТО, но срещу национализма е оценката на част от германските медии за събитията в Македония, след като в парл...

Москва не се съмнява, че Вашингтон е дирижирал гласуването, тъй като американският посланик в Скопие Джес Бейли се намираше в сградата на парламента до края на заседанието. "Подобни мръсни манипулации не трябва да бъдат смятани за проява на волята на депутатите. Мнението на две трети от македонците, които се отказаха да подкрепят Преспанския договор на провалилия се на 30 септември референдум, беше игнорирано грубо. Решението на спора между Атина и Скопие трябва да се опира на юридически основи, на широката подкрепа на народа, а не да разделя обществото", заключават от руското министерство на външните работи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com