Буяр Османи: Незабавно са необходими по-смели решения от ЕС спрямо региона

1771
Буяр Османи: Незабавно са необходими по-смели решения от ЕС спрямо региона
Снимка: БГНЕС

Необходими са незабавно по-смели решения от страна на Европейския съюз към региона, заяви външният министър в правителството на Република Северна Македония Буяр Османи днес в Рим, на срещата на министрите от Западните Балкани, съобщи агенция МИА.

Османи, както съобщиха от министерството на външните работи на Република Северна Македония, участва в министерската среща по покана на вицепремиера и министър на външните работи и международното сътрудничество на Италия Антонио Таяни.

Османи вижда нова роля на Северна Македония в регионален контекст

„Провеждането на Съвета за стабилизиране и асоцииране миналата седмица за първи път в Скопие, както и провеждането на срещата меж...

В обръщението си на първата сесия на срещата на министрите, на тема "Процесът на европейска интеграция на Западните Балкани: пътят напред", Османи говори за необходимостта от определяне на ясен и предвидим път за бъдещо разширяване със страните от региона, подчертавайки, че това е от съществен интерес за сигурността на Европейския съюз, предаде БТА.

В същото време той подчерта, че в допълнение към запазването на крайната цел за членство са необходими конкретни съпътстващи мерки за насърчаване на демократичното развитие, увеличаване на икономическите възможности и постигането на пълно помирение в района на Западните Балкани.

"Променените геостратегически обстоятелства изискват промяна и корекция на подхода. Въпреки че е вярно, че напоследък имаше повишен акцент върху важността на разширяването, за което сме благодарни, всички сме съгласни, че това все още не е достатъчно. 20 години след срещата на върха в Солун ЕС се нуждае спешно от средносрочна визия за нашия регион вътре в рамките на съюза, изтъкна Османи.

На втората сесия "ЕС-Западни Балкани: укрепване на нашето сътрудничество“ Османи подчерта необходимостта от намаляване на изоставането между страните от региона и страните-членки на ЕС в икономическо отношение.

Буяр Османи: Ако не се промени конституцията, европейският процес ще се забави

Невъзможността за приемане на конституционните промени означава спиране на процесd на преговори с ЕС. Който предизвика това, дори от по...

"Оценяваме неотдавнашните опити на Италия да повиши осведомеността относно социално-икономическите предизвикателства и нуждите на региона на Западните Балкани, както и усилията на Европейската комисия в рамките на Икономическия инвестиционен план и Пакета на ЕС за енергийна подкрепа за Западните Балкани. Това, от което се нуждаем в близко бъдеще, са по-смели решения спрямо региона в името на взаимния интерес. Регионът, оставен в икономически упадък и статукво, рискува да се превърне в уязвима част за самия съюз в тези несигурни времена на нарушена архитектура на сигурността на европейския континент", посочи той.

Министерската среща за Западните Балкани бе открита от вицепремиера и министър на външните работи и международното сътрудничество на Италия Антонио Таяни, а със свои речи освен министър Османи, се представиха министър-председателят и настоящ министър на външните работи на Черна гора и министрите на външните работи на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Швеция, в качеството си на председател на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис с изненадващ ход: Гърция засега ще бави Скопие за ЕС

Гърция чака нова порция пясък от Сахара (ВИДЕО)

След Фицо: Сърбин е арестуван, че заплашвал Вучич

Любомир Кючуков: ВМРО-ДПМНЕ ще бъдат притиснати от собствените си обещания

В Черна гора започна среща на ЕС, САЩ и лидерите на Западните Балкани

Над 400 души са се удавили в Гърция през 2023 г.

НАТО напомни: Преспанският договор проправи пътя на РСМ към алианса

ЕС с остра позиция срещу Косово след недопускането на сръбския патриарх

Едно говори, друго прави: Новият президент на Северна Македония "омекна" пред ЕС

Прегласуване на парламентарния вот в 4 секции в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани