Циклон носи нови порои на Балканите

20203
Циклон носи нови порои на Балканите
Снимка: БГНЕС

Циклонът "Талия", който от няколко дни бушува на Балканите, предизвика бури със силен вятър и обилни валежи. Стихиите причиниха нови наводнения в части от Босна и Херцеговина и Хърватия и прекъснаха електричеството в няколко града в Черна гора, информира БГНЕС.

В Босна и Херцеговина най-тежко е положението в западните райони. Там след новите поройни дъждове се активираха свлачища, а някои реки преляха. Тези райони пострадаха тежко и при катастрофалните наводнения през май, обясняват от БТА.

Поройни дъждове удавиха Хърватия

През изминалата нощ и днес преди обед поройни дъждове и гръмотевици връхлетяха Хърватия. В повечето населени места бяха наводнени пътищ...

Наводнения са регистрирани и в община Нови град, където значително нарасна нивото на река Уна. Заради бедствието местните власти прекратиха учебните занятия. Черногорският център за справяне с кризи съобщи, че буря е предизвикала пожар в регионалния трафопост в град Бар.

Редица градове в Хърватия от вчера са връхлетени от силни бури, като най-пострадали са градовете Шибеник и Задар. Хърватските метеоролози предупредиха, че днес се очакват нови бури в Риека, Истра, Кварнер и приморските градове в подножието на Велебит. В Далмация, Горски Котар и Лика са регистрирани обилни валежи и силен вятър, достигащ скорост от 100 км/ч.

Снощи Сплит беше връхлетян от силна буря с обилни валежи за втора поредна вечер. Те наводниха много улици, както и мазета и приземни етажи. Само за два часа пожарната служба е получила над 300 сигнала на граждани за наводнени жилища.

 

Хърватия поиска помощ от ЕС заради наводненията

Хърватия поиска финансова помощ от Фонда за солидарност на Европейския съюз за справяне с щетите от наводненията през май, които засе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани