Димитров: Ако македонският език е причина да не влезем в ЕС, така да бъде

2251
Димитров: Ако македонският език е причина да не влезем в ЕС, така да бъде
Снимка: МВнР

Ако е налице политическа воля и лидерство в България, смятам, че ще можем да намерим европейско решение, което би било добре за македонско-българското приятелство и за европейския ангажимент към региона.

„Но тук идва едно „ако”, заяви в интервю за Евронюз вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров.

Според него, Скопие е направило всичко, което можеше.

„И, честно казано, ако моят майчин език – македонският, е причината за това да не можем да се доближим до ЕС, нека така да бъде. Тогава значи ЕС не е това, което сме си мислили, че е – общност от ценности”, каза Димитров.

Според него, България поставя под въпрос правото на страната да изгражда своя собствена идентичност и история, което само е предизвикало огорчение сред една от най проевропейските държави на континента.

Съответства ли проблематизирането на македонския език на това, което Европа отстоява? Нима Европа не трябва да бъде континент, където се възпитава езиковото и културно многообразие и където всички нации се третират с достойнство и уважение? Това кой си и на какъв език говориш не е ли въпрос, който засяга само тези, за които се отнася? - коментира вицепремиерът по европейските въпроси.

Скопие: Въпросът за македонския език е защита и на европейските ценности

Неприкосновено право на всеки народ е правото на самоопределение и избора на езика, който говори. Това е право на хората, които живеят ...

Той обяви, че ветото на България срещу началото на преговорите за присъединяване вреди на междусъседските отношения и на доверието в Евросъюза.

Димитров подчерта, че започването на преговорите е повече от заслужено заради пропуснатото време и прецедентите по пътя към евроинтеграцията, но преди всичко поради постигнатите резултати при сближаване към европейските стандарти и демонстрираното лидерство и зрялост при решаването на проблемите.

„Изгубихме поколения в чакалнята на ЕС. Започнахме пътуването си към Европа, след Словения и преди Хърватия. И двете страни станаха членове преди няколко години, а ние все още се борим да започнем преговори за присъединяване. И точно когато най-накрая разрешихме въпроса Преспанския договор, който бе заобиколен от международно признаване и обещания за преговори с ЕС, пред нас се изправи друга планина” - добавя той.

Според вицепремиера, въпреки последното разочарование, правителството остава ангажирано с постигането на стремежите на страната за членство в ЕС и ще продължи активно да търси решение, но като подчертава определени позиции, от които няма да има отстъпление. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com