Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС припомни на Скопие, че трябва да спазва договорите с България и Гърция (ВИДЕО)

13 май 2024, 16:29 часа • 2568 прочитания

Северна Македония трябва да прилага двустранните споразумения, които е подписала с България и Гърция - това припомни Европейската комисия на новоизбрания президент на югозападната ни съседка Гордана Силяновска-Давкова. На 12 май, по време на встъпването си в длъжност, тя отказа да произнесе конституционното име на държавата - Република Северна Македония (РСМ), като вместо това изрече само "Македония".

Още: Скандал: Новият македонски президент не произнесе конституционното име на страната при инаугурацията (ВИДЕО)

ЕК предупреди Северна Македония

Говорителят на Европейската комисия Петер Стано даде да се разбере, че това, което се очаква от РСМ, е много ясно изразено в последния доклад по разширяването. А именно - "съществуващите двустранни споразумения да бъдат прилагани добросъвестно от всички страни, в това число споразумението от Преспа с Гърция и Договора за приятелство, добросъседски отношения и сътрудничество с България, включително и протоколите към тях", каза Стано на редовния брифинг на ЕК днес, 13 май.

Още: Силяновска: Имам право да казвам и "Македония"

Той се надява новите власти в Скопие да убедят ЕС, че ще се придържат към европейския си път и ще покажат резултати в това отношение. Стано припомни и последния "туит" на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която заяви, че а да бъде успешна евроинтеграцията на РСМ, Скопие трябва да спазва изцяло обвързващите споразумения.

Още: Новият македонски президент подсказа: Политиката ще е против България

Снимка: БГНЕС

Скандалът, който отприщи Силяновска

В знак на протест гръцкият посланик в Скопие София Филипиду напусна церемонията по встъпване в длъжност на Силяновска. По-късно гръцкият президент Кириакос Мицотакис предупреди РСМ, че Атина "няма да приема повече грешки". Все пак Гърция не обмисля вето срещу евроинтеграцията на Скопие - поне засега.

Неспоменаването на пълното име на държавата - Северна Македония - от страна на Силяновска предизвика остри политически реакции и у нас. Президентът Румен Радев беше най-остър: Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Северна Македония.

Припомняме, че в РСМ се проведоха и парламентарни избори, на които антибългарската и антиевропейска формация ВМРО-ДПМНЕ спечели убедително и е близо до това да сформира правителство.

Още: Старт на преговорите за коалиционния кабинет между ВМРО-ДПМНЕ и албанската партия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес